Efter vad som hänt i veckan som gått tycker jag det är fördel extraval i Löfvens beslut

Idag avgör Stefan Löfven vilken väg han väljer. Det finns två alternativ tror jag som alla andra nämligen extraval eller talmansrundor. Oavsett känner jag att viljan att kompromissa är inte speciellt stor. Sabuni hon hoppade av omedelbart efter misstroendeomröstningen och det var inte alls oväntat för mig. Hon var nog motståndare hela tiden och det var strider i partiet hela tiden. Hon har ju mitt sitt agerande delat upp liberalerna i två läger. Visst märks det när Bengt Westerberg inte ska rösta på Liberalerna.

Centerpartiet var efter omröstningen beredd att ta bort punkten om inflyttningshyrorna och frågan är varför gjorde hon inte det tidigare. Det är obegripligt för då kanske Liberalerna stannat kvar och att det inte ens blivit någon omröstning. Liberalerna de skyller på Centerpartiet men det tycker jag låter som en bortförklaring och inget annat, de hade ju bestämt sig före omröstningen. Gruppledaren sa direkt att liberalerna skulle komma med ett snabbt besked. En sak har liberalerna visat och det är att man inte är något att lita på.

Centern vill inte heller ha med Vänsterpartiet och det har i alla fall jag full förståelse för. Vänsterpartiet var det parti som bidrog till att det blev en misstroendeomröstning när de uttalade detta och slöt då till med ett samarbete med Sverigedemokraterna som de lovat att aldrig göra. Det var ett märkligt agerande av vänsterpartiet först sa man att man hade inget förtroende för Stefan Löfven och när de röstat bort honom sa de att man ville ha honom tillbaka.

Vad händer då idag innan tidsfristen går ut. Jag tror det blir ett extraval senare i höst för chansen att få ihop en budget efter det som hänt och alla uttalanden måste vara små för Stefan Löfven. Vid ett extraval är det inte alls säkert att alla partier är kvar. Liberalerna hoppas på stödröster från Moderaterna men varför ska de ge liberalerna stödröster som lämnade alliansen, gick med i Januariavtalet och därmed såg till att det blev en S-regering och dessutom inte säkert de kommer in i riksdagen och kan även bidra till att SD blir störst på högerkanten. Jag tror att även KD kan hamna utanför risken och den risken ökar om det väcks åtal för förtal mot partiledaren Ebba Busch. Hon pratar ju om lag och ordning och det stämmer inte om hon blir åtalad för förtal i samband med twisten om husköpet. Jag tycker att det mesta bör luta åt att Löfven föredrar ett extraval

En kommentar

  1. Gerd Weinstrand

    Bra analys. Kanske är det också det bästa om det blir extraval även om man helst hade sett en annan lösning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.