Turkiet har ingen klimatpolitik men har stora problem med enorma skogsbränder

Bränder härjar i många länder i Europa och vi har även haft några i Sverige. Det är ändå bara små brasor jämfört med det som händer i Grekland och Turkiet. Nu håller trycket på Turkiet att öka eftersom de är inte kända för att ha någon kraftfull miljöpolitik. Turkiet är också ett land som inte skrivit på Paris avtalet. Turkiet är också ett land som man inte kalla demokrati utan Erdogan kan nog mer ses som en diktator som sysslar med förföljelse som inte delar hans syn på samhället. Landet är det enda inom OECD som inte tecknat under avtalet. Jag har inte varit där på semester som många andra men var där när de invigde sitt kulturhuvudstadsår 2010 när Istanbul hade den äran. Jag hoppas verkligen att vi inte släpper in dem i EU för med den synen de har på demokrati hör inte hemma där. Det räcker med att Ungern och Polen är med. De behöver inte vara med för att de är medlemmar i Nato.

Så här beskriver Omni Turkiet och deras skogsbränder och klimatpolitik.
De svåra skogsbränderna i flera av länderna kring Medelhavet har ökat uppmärksamheten kring regionens sårbarhet i spåren av den globala uppvärmningen. Nu växer trycket på Turkiet att agera politiskt för klimatet, skriver Politico.

Turkiet är ett av sex länder som ännu inte har ställt sig bakom Parisavtalet från 2015. Landet är också det enda inom OECD som inte har undertecknat avtalet. En del kritiker menar att Ankara helt saknar verklig klimatpolitik.
– Så länge regeringen och oppositionen inte har någon politik och inte benämner krisen för vad den är, en klimatkris, så kommer vi fortsätta att se den här typen av katastrofer, säger Emine Özkan, talesperson för Turkiets gröna parti.

Landet har i stället en egen klimatplan med målet att minska utsläppen av växthusgaser med minst 21 procent till 2030. EU har ett mål som säger att utsläppen ska minskas med minst 55 procent till 2030, ett delmål inför klimatneutralitet år 2050.

2 kommentarer

  1. Björn

    Att ha ett miljömål med x -antal procent säger inte mycket, ska ju vara realistiskt också. 2030 så får vi facit på vilka som kom närmast, Eu-länderna eller Turkiet.
    Tror du Turkiet skulle kunnat förhindrat bränderna med en aktivare klimatpolitik Lennart, och i så fall på vilket sätt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.