Ett bra initiativ av Centerns Annie Lööf att ändra grundlagen för det behövs

Annie Lööf och Centern vill ändra grundlagen och jag är nog beredd på att vi Socialdemokrater borde kunna haka på. Såhär skriver Aftonbladet i inledningen av en artikel om detta. ”
Annie Lööf vill ändra grundlagen – för att skydda Sverige inför ett möjligt SD-övertagande.
– Vi får inte vara naiva, säger hon. ” och det måste man hålla med henne om för vi har sett hur man ändrat i Ungern och Polen därför vill hon stärka domstolarnas oberoende.

Som exempel nämner hon partier som inskränker rättigheter för kvinnor, tagit bort oberoende domstolar och gjort stora försämringar när det gäller pressfriheten. Annies främsta orsak till förslagen är att hon vill vara rädd om demokratin. Det finns även krav på kvalificerad majoritet för att göra ändringar i grundlagen samt att beslut ska tas då det är ett val emellan besluten i Riksdagen.

Så här har Omni skrivit om deras artikel på DN debatt så där kan du läsa vad centerpartisterna själva skrivit. Centerpartiet vill göra det svårare att ändra grundlagen. Det skriver Annie Lööf och Linda Modig på DN Debatt.

Partiet vill införa krav på kvalificerad majoritet vid riksdagsbeslut om att ändra grundlagen och ett krav på att ett visst antal riksdagsledamöter måste närvara, en så kallad ”kvorum-regel”. Man vill även att skyddet stärks ytterligare genom att det ”val till riksdagen som ska hållas mellan två riksdagsbeslut om grundlagsändring måste vara ett ordinarie val.” Det ska inte räcka med ett extraval.
Lööf och Modig skriver att den tillbakagång i demokrati som skett i bland annat Ungern och Polen kan hända även i Sverige. Slut citat
Visst tror jag att man bör titta igenom grundlagen för det är en ganska lång tid sedan man gjorde en större förändring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.