Biden i USA inför ett begränsat vaccinationstvång och risken att dö i covid är mycket högre för ovaccinerade

USA har en mycket kraftig smittspridning och många dödsfall. Det mesta beror på en enda orsak och det beror på att det är alldeles får få som vaccinerat sig. Nu vidtar president Biden i med hårdhandskarna för att få ett stopp på pandemin. Det är inte enbart för att det slår mot sjukvården och att det ger höga dödstal. Det slår också mycket hårt mot den amerikanska ekonomin. Företag med 100 anställda ska det finnas krav på vaccinering. Det finns även krav på vaccinering hos den offentliga sektorn. Det är ett hård krav i ett land som säger sig värna människors frihet. Men egentligen är det ett logiskt beslut i ett land där det blivit en frihet att smitta.

Så här beskrivs det av Omni
”Vi har haft tålamod, men det börjar ta slut”. Så sa USA:s president Joe Biden när han i går motiverade sina hårda vaccinkrav. Bland annat införs krav på vaccinering på företag med fler än hundra anställda.
”Det är inte bara en åtgärd för att rädda liv, det är ett försök att bemöta det växande hot som viruset innebär för ekonomin”, skriver Jim Tankersley i en analys i New York Times.
Ökningen av smittfall och döda ledde till att konsumenternas tro på den amerikanska ekonomin minskade i augusti. Om deltavarianten fortsätter att sprida sig riskerar konsumtionen att hämmas vilket i sin tur leder till risk för högre arbetslöshet.
CNBC:s Jonathan Allen menar att Biden inte hade något val. Ett misslyckande i bekämpningen av covid-19 skulle inte bara innebära att Biden svek ett vallöfte – det skulle också försämra Demokraternas chanser i nästa års mellanårsval.
Tidningen National Review är skarpt kritisk till Bidens förslag. Ett krav på företag att vaccinera sina anställda är att gå alldeles för långt, skriver man.
”Biden valdes med ett löfte om att sätta stopp för viruset, men åtta månader senare fortsätter covid-19 att spridas. Hans opinionssiffror är sämre, och han jagar desperat positiva rubriker.”

Omni har även skrivit om att den amerikanska smittskyddsmyndigheten har skrivit att det är 11 gånger större risk för en ovaccinerad att dö

Amerikanska folkhälsomyndigheten CDC har i dag släppt en rad studier som visar hur viktigt vaccinet är i kampen mot covid-19, skriver The New York Times.
En av studierna som har gått igenom 600 000 fall av viruset kommer fram till att ovaccinerade löper 4,5 gånger högre risk att smittas av covid-19, 10 gånger högre risk att läggas in på sjukhus och 11 gånger högre risk att dö med covid-19 än vaccinerade.
– Det är som vi har visat genom studie på studie, gång på gång. Vaccinering fungerar, säger Rochelle Walensky på CDC vid en presskonferens.

4 kommentarer

 1. Stefan

  Rökare röker mer än ikke rökare 😃

  Tyvärr tror inte jag att de som inte vaccinerat sig kommer att göra det pga att allt tydligen ska bli som vanligt. Danmark har öppnat allt och covidpass behöver man inte där så det ger fel signaler.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag tror trots allt att det blir vaccinations pass och det är inte säkert att det blir många fler vaccinerade men det blir en bättre trygghet för de som besöker olika arrangemang

 2. Sven

  Covid vaccines won’t end pandemic and officials must now ’gradually adapt strategy’ to cope with inevitable spread of virus, World Health Organization official warns

  WHO nyligen men detta har självklart varit uppenbart för alla med koll på utvecklingen.
  Detta är vad vi kommer få förhålla oss till.
  Det är bara en tidsfråga innan dagens fullvaccinerade återigen ligger på IVA tyvärr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.