Snabba upp hanteringen för byggandet av vindkraft så vi får ned elpriserna

Det gäller att snabba upp vindkraftsfrågan om vi inte ska hamna i elbrist. Det finns ingen anledning att snabba på ledningarna om överföringskapaciteten. Aftonbladets ledare har varit inne på samma linje och så här skriver Ingvar Persson om vindkraftsfrågan. Han tycker att regeringen agerar för långsamt när det gäller att ändra reglerna för att bygga ny vindkraft.
”Reglerna måste ändras och ersättningsfrågan lösas. Inte om två eller fyra år, Utan nu”, skriver han. Det får inte dra ut på tiden.

Planeringen måste snabbas upp men däremot har jag lite svårt att se att det är kommunerna som ska ha pengar för att man tillåter vindkraftsverk på markägarnas marker. Det ska ju ske en prövning enligt PBL om det är möjligt och att kommunen ska ha ett veto utan sakliga skäl kunna neka är inte rätt. Däremot ska vindkraften kunna prövas som alla andra saker och ett beslut ska kunna överklagas vilket ett veto inte går att överklaga. Jag tycker det är vetot som det är fel på och energiproducenterna vägar som är bra för skogsbruket och ett arrende för marken. Det är viktigt att energin är en oerhört viktig fråga för hela Sverige och att det ska finnas ett veto där är inte rimligt. Vetot kom till vid en tid när vi hade tillräckligt med el. Varför finns inte vetot på många andra områden när det gäller intrång. Men sätt fart på planeringen och ta en riktig reform och en kamp mot byråkratin som bara blir mer och mer betungande för allt byggande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.