SAS strejken är nu över

Till slut blev det trots alla hårda ord ett avtal mellan piloterna och SAS. Det är helt enkelt ett nytt kollektivavtal då det andra hade gått ut. En av de stora frågorna har varit rätten till återanställning eller som vi hade i avtalen företrädesrätt till ny anställning vilket även finns i LAS Lagen om anställningsskydd. Trots ett nytt avtal så är det mycket jobb kvar för SAS om de ska överleva. Det behövs mer kapital men även en strukturplan för att sänka driftskostnaderna och jag tror i alla fall att det räcker inte med de åtgärder som följer av det nya avtalet. Det finns säkert en hel del onödig byråkrati i ett stort bolag. Kundgrupperna har det sagts har förändrats då privatresandet ökat och affärsresandet minskat. Frågan är säkert om det förändras ännu mer på den privata sidan då priserna säkert kommer att öka och privatekonomin blir sämre. Jag själv har funderat mycket på om det finns några bra lyckade exempel på Nordiska företag där staterna är inblandade som varit framgångsrika. Tar bara Post Nord som ett exempel. Det är självklart bra att det blev ett nytt avtal som är så pass långvarigt om det håller in i framtiden

Så här beskriver Omni det avtal som blev klart tidigt i morse
Strax före klockan 03.30 natten till tisdagen kom ett slutligt besked om att parterna i SAS-konflikten är överens och att strejken avslutas. Det nya kollektivavtalet sträcker sig över fem och ett halvt år, bekräftar SAS och pilotfacken.
”Piloterna har säkrat viktiga genombrott. 450 piloter som sagts upp under coronapandemin har garanterats återanställning och pilotföreningarnas kollektivavtal kommer att gälla även i de nya bolagen SAS Connect och SAS Link”, skriver pilotföreningen SAS Pilot Group (SPG) i ett pressmeddelande.
Flygbolagets vd och koncernchef Anko van der Werff skriver att man nu ”äntligen kan vi återuppta ordinarie verksamhet och flyga våra kunder på deras efterlängtade sommarsemestrar”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.