Bygg ut elproduktionen snabbt där behoven finns och gnäll inte på priset när det beror på bristen

Det är klart att det finns en elbrist i Sverige och eftersom elen lever enligt marknadens principer ökar priserna när det blir brist. I Norrland har vi inte elbrist och det beror nu främst på att vi insett att vindkraften är och kommer att bli en större och större del av energimixen och blir aldrig en del av balanskraften. Det produceras el när det blåser och i framtiden tror jag att även kommer att ta vara på elen från vindkraften när den inte förbrukas ut till kunderna då kommer man att tillverka vätgas som går att spara. Vi har ju vattenkraften dessutom som är ganska omfattande och den energi som produceras i Norrland kommer att behövas till den nya gröna industrin inom gruv och stålindustrin men även till batteri industrin.

Varför har vi då gott om el i Norrland beror på att vi har tyckt att kraften i Norrlansälvarna går att ta tillvara för att producera ren elenergi. Det har varit mycket diskussioner inför utbyggnaderna av älvarna men vi Norrlänningar gillar el. Samma sak när det gäller vindkraften så har vi inte varit negativa till den just för att den är så miljövänlig. Det har byggts och kommer att byggas fler för att klara behovet men den ska inte exporteras söderut utan behövs för den industri som är på gång i Norrland.

Jag är inte alls förvånad över att det blir brist i Södra Sverige då man i stort sett säger nej till de flesta vindkraftsverken trots att det finns goda möjligheter och det har tex danskarna visat. När man får sådana brister på el främst på grund av lite vindkraft ska man definitivt inte klaga på priset eftersom det blir dyrt om det är för lite produktion och så fungerar all marknad. Det är inte lönt att bygga mer överföringskapacitet söderut då elen behövs i Norrland och säger man nej till vindkraft kommer man inte att komma fram med nya breda ledningsgator.

Indelningen i fyra zoner fyller också det som var meningen nämligen att man ska betala för tillgången och för överföringen. Inom Norrland är det nära och det enda man behöver göra är att bygga ut lite överföringskapacitet för att industrierna ska få den gröna energiomställningen inom näringarna. Visst kan det behövas ny kärnkraft men det kommer inte att vara klar förrän om tidigast 15 år innan alla miljöprövningar och tillstånd är klara. De nya små reaktorerna man pratar om tror jag inte finns driftsatta men även de ska ju prövas enligt den lagstiftning som finns. Det finns ett enormt problem och inte miljö heller utan det är kostnaderna för den el som produceras inklusive kostnaderna för avfallet som självklart ska sättas på priset. I avvaktan på ny kärnkraft behövs en ordentlig och snabb satsning på vindkraft och all produktion av el ska ligga så nära konsumenterna för att slippa nya dyra ledningar för kraftöverföring. Slutsatsen av mitt resonemang är att bygg ut energiproduktionen där elen behövs för även den ska vara lokalproducerad för att hålla ned överföringskostnaderna. Vi i Norrland har tagit vårt ansvar för att energiproducenterna får bygga den produktion som behövs i Norrland och nu måste resten av Sverige ta sitt ansvar om vi ska få billigare el. Så billigt som vi får det går nog inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.