Jag tror inte på de nationalekonomer som är emot El stödet

Jag tror inte på de nationalekonomer som är emot ett ett stöd till höga elpriser. Vad får det för effekter om det inte sker. Ska folk stänga ner värmen och industrier slå igen och permittera folk. Priset på energin är så högt att det kommer knappast att bli en mycket högre prisbild på elen. Man måste tukta marknaden vi vissa tillfällen som vi för höga elpriser. Det har ju visat sig att Svenska kraftnät har gjort enorma vinster och har mycket pengar i ladorna

Så här skriver Omni om detta med prissubvention på el. Men man bör samtidigt se till Nationalekonomer har kritiserat förslagen om att möta vinterns höga energipriser med miljardregn som de menar går emot grundläggande ekonomiska principer och kan spä på inflationen.
I en intervju med SvD svarar Mikael Damberg (S) och Elisabeth Svantesson (M) att de inte delar den bilden.
– Det är ju inte så att när priset blir väldigt högt i vinter och vi inför ett högkostnadsskydd, att det kommer att bli billigt med el och att hushållen kommer att överkonsumera, säger Elisabeth Svantesson.
Mikael Damberg menar att ett högkostnadsskydd behövs för att företag och hushåll ska känna trygghet och att det är en ”välavvägd åtgärd” som hans parti föreslagit.
De båda partiföreträdarna får stöd av Magnus Söderberg som är professor i industriell ekonomi som menar att elmarknaden inte är som andra marknader eftersom det inte går att avstå från att köpa varan. Slut citat Omni .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.