Bostadspriserna faller, räntorna stiger, byggandet av hyresrätter stannar av när investeringsstödet togs bort, Byggandet stannar av

Nu får vi se om vi får en bostadsbubbla eller inte. I en artikel i Aftonbladet idag om bostadspriserna ser det inte bra ut för de som har köpt och betalt mer än man egentligen haft råd med. Man tror att det blir ett prisfall på mellan 15-20%. Då blir det inte lätt för de som ligger på en smal tråd när det gäller ekonomin och räntorna kommer att höjas. Vi ett ett sånt läge kanske en hel del känner att man måste sälja sitt hus eller lägger. Då kan det bli så att man vid försäljningen inte får igen de pengar man lånat och som man får betala i bra många år. Det kommer då nästa fråga vart ska vi. Finns det några mindre och billigare lägenheter att köpa vilket nog inte är så lätt. Sedan Moderaterna med flera tog bort investeringsstödet kommer det inte att byggas många nya hyresrätter så det finns ingen ny lägenhet att hyra. Det ser ut som om det kan bli ett mycket besvärligt år både för äganderätter som ska säljas och för hyresrätter.

Moderaterna de vill och kommer troligen att införa marknadshyror och då blir det i det närmaste totalt byggstopp på just hyresrätter möjligen kan bostadsrätter byggas men risken är mycket stor att det även på den marknaden blir en neddragning av nyproduktionen. Det händer också andra saker när räntorna stiger och då minskar statens intäkter som är skatter eftersom de som bor i villor och bostadsrätter får dra av räntorna på lånen. Det är en orättvis behandling av hyresrätterna och det skulle behövas en ny bostadspolitik

Så här skriver Aftonbladet i en artikel idag
SEB:s ekonomer räknar med kraftiga fall för bostadspriserna, ned med 15–20 procent, när svensk BNP-tillväxt tvärnitar. BNP-prognosen för 2023 sänks till noll, i storbankens prognos Nordic Outlook.r
”Riksbanken höjer ändå takten i inflationsbekämpningen och styrräntan toppar på 2,25 procent redan i början av 2023. Hushållen pressas av fallande realinkomster, stigande priser och fördubblade räntekostnader”, skriver banken. (TT) Det blir hårdare tider för alla mest beroende på det som hänt i Ukraina. Det blir en ännu hårdare sits för alla som idag är beroende av välfärd som sjuka, arbetslösa om det blir en högerregering som sänker skatter och ska ha pengar till fängelser poliser och upprustning av försvaret

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.