Vad är det som Putin tänker gör nu och blir atombomber nästa vapen som kommer att användas

Det finns mycket att fundera över efter Putins tal i går morse. Även om jag inte tyckte det såg ut som ett direkt tal till folket utan det var hur tydligt som helst att talet var förinspelat.

Jag ska lägga ut lite notiser som handlar om världens reaktionen och det första är hur Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har reagerat starkt på det ryska beskedet om mobilisering av reservister.
I en intervju med tyska Bild säger Zelenskyj att han inte har sett Vladimir Putins tal men att han har all information han behöver.
– Han vill dränka Ukraina i blod, också i sina egna soldaters blod, säger han.
Beträffande Putins indirekta hot om att använda kärnvapen säger den ukrainska presidenten att han inte tror att Ryssland kommer att gå så långt.
– Jag tror inte att världen kommer att tillåta honom att göra det.

Nästa notis är reaktioner från EU och det ser ut så här
Rysslands upptrappning av konflikten i Ukraina kommer att få ”konsekvenser” från EU:s håll, säger talespersonen Peter Stano på en pressträff enligt Reuters.
EU-ländernas ledare är just nu samlade i FN:s generalförsamling i New York, och har enligt Stano diskuterat en gemensam reaktion med de övriga världsledarna på plats. Han vill dock inte uttala sig om ifall några nya sanktioner mot Ryssland kan bli aktuella från EU:s håll.
Stano säger även att beskedet om rysk mobilisering visar på Vladimir Putins ”desperation” och det ryska militära misslyckandet i Ukraina.
Europeiska rådets ordförande Charles Michel skriver i ett inlägg på Twitter att ”EU:s stöd till Ukraina förblir orubbligt” – och poängterar att Rysslands mobilisering kommer samtidigt som generalförsamlingen har samlats för att ”arbeta för samarbete, säkerhet och välstånd”.

En tredje fråga blir om det han sa om att alla medel är tillgängliga och mig skulle det inte förvåna om att han kan använda kärnvapen. Jag tror att denna man är helt omöjlig att begripa så varför inte kärnvapen. Det är en hemsk och obegriplig tid vi är i nu

I sitt tal till nationen i morse sa Vladimir Putin att Ryssland kommer ”använda alla tillgängliga medel” för att försvara landets ”territoriella integritet”. Men sannolikheten att Ryssland tar till kärnvapen är fortsatt låg – om än högre än för ett par veckor sedan, bedömer krigsvetaren Oscar Jonsson i en intervju med TT.
Jonsson tolkar uttalandet som att Putin syftar på de ryskockuperade regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson, där så kallade ”folkomröstningar” i rysk regi ska hållas om att låta regionerna uppgå i Ryssland.
– Hoten om eventuella kärnvapen är i första hand riktade mot dessa regioner. Men man ska komma ihåg att användning av kärnvapen inte skulle innebära en magisk vinst utan mer troligt ytterligare en upptrappning av kriget, fortsätter han.
Tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving säger till SVT att rysk användning av kärnvapen i Ukraina skulle kunna få konsekvenser även på den ryska sidan.
– Sätter man in dem i Ukraina skulle sannolikt även Ryssland drabbas, beroende på vilken typ av vapen det är och vart nedfallet av radioaktiva ämnen tar vägen, säger han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.