Det finns få politiker som ljuger som Edward Riedl gör och är ordf i finansutskottet, jag skäms över en västerbottning som ljuger så

Jag tycker det är dåligt gjord av Edvard Riedl att fortsätta att ljuga om kärnkraften och att han lägger all skuld på Socialdemokraterna och Magdalena Andersson i en artikel den 3 dec. De extrema elpriserna är hennes fel skriver han. Jag säger bara han vet nog inte ett dugg vad han pratar om. Läser han inte VK så har det belysts i en lång artikel av Sofia Mirjamsdotter som på VKs ledarsida skrivit hur det ligger till. Jag ska inte upprepa vad hon skrev utan lägger det som ett citat. Hennes rubrik löd så här Tre myter om elpriserna som regeringen inte vill kännas vid. Slut citat av rubriken i VK. Jag har tacka Sofia på Facebook när jag delat artikeln där för jag tycker det är att sanningen kommer fram.

Så här lyder artikeln som visar att det Riedl skriver är en ren lögn. Det är bara att sanningen kommer fram
”Tre myter, eller lögner om man vill använda det ordet, är frekvent förekommande i debatten om elpriserna och ställer sig i vägen för konstruktiv debatt. De hörs oftast från regeringshåll och används som ursäkt för att inte agera.
1. S och MP är skyldiga till kärnkraftsavvecklingen.
2. De höga elpriserna beror på kärnkraftsavvecklingen.
3. Vi har elbrist i Sverige.
Så hur ligger det till, egentligen? Sofia Mirjamsdotter reder ut.
Sofia Mirjamsdotter
Opinionsredaktör
[email protected]

Det är med stigande frustration jag följt debatten om elpriserna den senaste tiden. Den följer ett mönster som kommit att bli det nya normala, och som inte gynnar medborgarna eller demokratin. Nämligen det att debattörerna, både till höger och vänster, göder myter och alldeles för ofta gör det helt oemotsagt. En förutsättning för en fungerande samhällsdebatt är att man har en gemensam utgångspunkt, en lägesbeskrivning, ett problem som ska lösas. Utifrån det kan man sedan ha olika uppfattningar om hur lösningen ska se ut. Eller för den delen, uppfattningen att läget är ok och inte behöver förändras. Men fortfarande måste man utgå från en faktabaserad verklighetsbild för att en debatt ska vara möjlig att föra.

Annars blir det som det är nu, gap och skrik, politiker som avbryter varandra och skyller ifrån sig utan att den som tittar/lyssnar blir ett dugg klokare.
I elprisdebatten är utgångspunkten delvis gemensam: priset på el är högt, och det drabbar hushållens ekonomi. Så långt är regeringen och oppositionen överens. Men istället för att sätta sig ner och gemensamt försöka hitta en långsiktig hållbar plan för framtida elförsörjning, något som gjorts flera gånger tidigare i historien, börjar de ljuga, kasta anklagelser på varandra och beskylla varandra för att vara orsaken till problemet.

Framförallt är det tre myter, eller lögner om man vill använda det ordet, som är frekvent förekommande och som ställer sig i vägen för konstruktiv debatt. De hörs oftast från regeringshåll och används som ursäkt för att inte agera.
1. S och MP är skyldiga till kärnkraftsavvecklingen.
2. De höga elpriserna beror på kärnkraftsavvecklingen.
3. Vi har elbrist i Sverige.
Så hur ligger det till, egentligen? Kärnkraftsavvecklingen har en lång historia, ända tillbaks till 70-talet. Sedan dess har beslut om avveckling fattats, folkomröstning har hållits, beslut har rivits upp, nya beslut har tagits. Så sent som 2016 slöts en energiöverenskommelse mellan S/MP-regeringen och M, KD, och C. En överenskommelse som tillåter nybyggnad av kärnkraft, med ett begränsat antal reaktorer. Samtidigt fanns beslut om avveckling av befintliga reaktorer.

Initialt var tanken att kärnkraften skulle avvecklas senast 2010. Så blev det inte, avvecklingen senarelades. 2015 beslutade dock Vattenfall att stänga reaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid av kommersiella skäl. Hade de inte stängts då hade de definitivt stängt några få år senare på grund av ålder. Men den höga effektskatten i kombination med högre ställda säkerhetskrav gjorde driften olönsam. Effektskatten hade funnits sedan år 2000 och höjdes, först av alliansregeringen, sedan av S/MP-regeringen, för att helt tas bort år 2018.
Under alla dessa år har inställningen till kärnkraft påverkats av omvärldshändelser, så som haverier i Harrisburg och Tjernobyl, och 2011 olyckan i Fukushima som fick Tyskland av besluta om en nästintill panikartad avveckling av kärnkraften.
Det är således ganska magstarkt att skylla kärnkraftsavvecklingen på Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Till myt nummer två, den om att de höga elpriserna beror på kärnkraftsavvecklingen. Det påståendet är väldigt lätt att avfärda. Vi har en gemensam elmarknad i Europa, och elpriserna bestäms av tillgång och efterfrågan. Som priser ju gör på en öppen marknad. När priserna i Europa stiger blir det mer lönsamt att exportera svensk el, och då stiger priserna även här i Sverige. Detta påverkas inte av tillgången till eller bristen på kärnkraft i Sverige. Frankrike, som har mest kärnkraft i hela Europa, har också bland de högsta priserna på el. Vi har alltså inte ”Magdapriser” på el, däremot marknadspriser.

Den tredje myten, eller lögnen om man så vill, gör gällande att vi har elbrist i Sverige. Det är helt enkelt inte sant. Sverige är Europas största exportör av el. (Vilket påverkar priserna mer än tillgången till kärnkraft.) Det finns stunder när södra Sverige drabbas av tillfällig kapacitetsbrist och tvingas importera eller köra igång Karlshamnsverket som eldas med olja. Detta har dock inte så stor påverkan på priset som situationen i övriga Europa har.

Däremot är det självklart icke önskvärt att elda med olja, men det är en annan fråga. Samtidigt har flera vindkraftsparker stoppats i södra Sverige, vindkraft med kapacitet motsvarande de stängda reaktorerna. Vindkraft som både går fortare att bygga och är billigare än kärnkraft både att bygga och driva. På längre sikt behöver vi mer planerbar, fossilfri energi, något som ingen i dagsläget motsätter sig. Dock finns alternativ till kärnkraft, eller som Ulf Kristersson uttryckte det; ”vi ska inte lägga alla ägg i samma korg”.

Kan vi hädanefter slippa höra dessa lögner upprepas, och därmed bli till sanningar som eftersom de egentligen är lögner inte leder någonstans utan snarare bidrar till att bromsa den utveckling av vår energiförsörjning som är nödvändig om vi ska klara framtidens utmaningar?

Låt istället debatten utgå från de faktum att Sverige verkar på en europeisk marknad och påverkas av elpriserna i övriga Europa, att elproduktionen måste byggas ut framförallt i södra Sverige, och att det måste gå fort. Ingen, allra minst svenska elkonsumenter, vinner på att regeringen istället för att ta ansvar står och skyller på händelser i det förflutna som de själva varit delaktiga i.
Sofia Mirjamsdotter
Artikeln är uppdaterad då det först stod att L var med i energiöverenskommelsen år 2016, vilket de inte var.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.