Banker ger otrygghet. Nu blåser det bland pensionssparandet främst hos Alecta då man investerats i USA. Här måste man fråga sig vilken kunskap de har som inte sparar till pensionerna och inte spekulerar bort pengarna som skulle gå till våra pensionerna. Det är klart att samhället och skattebetalarna måste låta bli att ta riskerna för de som inte klarar av att sköta sig. Jag är säker på att detta beror på delvis det system med långa räntor. Jag tror nästa smäll blir de sk kryptovalutorna

Nu blåser det bort pensionspengar i Alecta på grund av att deras investeringar i banker i USA. Deras förluster uppgår till enorma pengar nämligen hela 12 miljarder kronor. Alecta hade ett ägande på upp till 30% i någon av bankerna. Det är även denna gång amerikanska banker som är nisch banker som inte klarat sig och har försvunnit. Det är klart att än så länge berörs enbart de som har sin pension hos Alecta och vissa åldersgrupper. Jag tycker det är märkligt att man investerat i banker i USA ett land där allt är spekulation. Det måste vara bättre att man använder pengarna till investeringar i Sverige till exempel inom energiområdet som alltid är en framtidsbransch om det är energiproduktion. Pensionspengar för långsiktighet och inte till spekulationer i pengar. Det kommer att komma värre än det som sker nu för ingen kan väl tro att kryptovalutor är något långsiktigt. Nu går räntorna upp och då kommer det in mer pengar på utlåning om det är stabila banker. Banker i USA har tidigare ställt till ett helvete över hela världen och vi glömmer aldrig det som började 2007 då den tiggare banken som grundades på 1800 talet gick i konkurs och bankens namn var Lehmann Brothers. Hela världsekonomin sattes i gungning. Där litar jag inte ett dugg på amerikanska banker just för girigheten och spekulationsivern om snabba pengar

Så här skriver SvT textAmerikanska banker på fallrepet
Den amerikanska nischbanken First
Republic rasar över 50 procen i Wall
Streets förhandel på måndagen.

Kursraset kommer trots att banken
omfattas av ett paket med likviditets-
stöd från USA:s centralbank i sam-
arbete med storbanken JP Morgan Chase & Co. Även storbanken Pacwest Bancorp rasar efter bankkollapsen. Det innebär ytterligare en miljardsmäll för svenska Alecta som vid årsskiftet var femte största ägare. De räknar med att tolv miljarder kronor i investeringar har gått upp i rök i och med kollapsen av SVB och Signature.

Här kommer flera korta artiklar från Omni

Den pågående bankkrisen i USA är en direkt följd av de allt högre räntorna vilket också kan betyda att räntorna faller tillbaka, skriver Aftonbladets Andreas Cervenka i en analys. Bland annat har ränteökningarna lett till att värdet på obligationer sjunker. Och eftersom Silicon Valley Bank, som kollapsade och stängdes ner i fredags, har investerat sina kunders pengar i just obligationer har de höjda räntorna resulterat i stora förluster.
Cervenka konstaterar också att vi, i och med de krisande amerikanska bankerna, nu har fått svar på om världen tål det senaste årets snabbt stigande räntor: ”Ett rungande nej”.
Ekots ekonomikommentator Kristian Åström reder ut hur pensionsbolaget Alectas mångmiljardförluster i de två kraschade bankerna i USA påverkar svenska pensionssparare. Han lyfter bland annat fram det faktum att Alecta förvaltar över 1 000 miljarder kronor, alltså långt mer än de 12 miljarder man investerat i Silicon Valley Bank och Signature Bank. Därmed ”behöver det inte betyda något för de svenska tjänstepensionstagarna”, menar han.
Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT, menar att tech-kraschen nu har nått bankerna och att vi får hålla tummarna för att krisen inte blir för stor om privatpersoner och länder inte klarar av de snabbt stigande räntorna.

Den amerikanska nischbanken First Republic Bank rasar över 50 procent i Wall Streets förhandel på måndagen. Det innebär ytterligare en miljardsmäll för den svenska pensionsjätten Alecta som vid årsskiftet var femte största ägare i banken.
First Republic Bank försökte i helgen att lugna marknaden genom att meddela att en kreditfacilitet har säkrats från JP Morgan och att man nu har 70 miljarder dollar i likviditet.
”First Republics kapital- och likviditetspositioner är mycket starka”, skrev bankens vd och ordförande i ett uttalande.
WSJ skriver att investerare är oroliga för att First Republic har en liknande profil som kollapsade Silicon Valley Bank. Flera kunder i First Republic har skyndat att ta ut sina pengar och bedömare menar att ledningens försök att lugna marknaden har haft motsatt effekt.
– Om du ser att din bank är ner 30 procent på börsen så är det lite oroande. Men ännu mer oroande är det när banken hävdar att ”det inte finns något att oroa sig för”, säger Abraham Parangi, vd på Akkio.

Alectas vd Magnus Billing anser att händelserna med Silicon Valley Bank och Signature Bank skadar pensionsbolagets renommé. Det säger han till Sveriges Radio Ekot.
Alecta har stor exponering mot amerikanska nischbanker och har investerat flera miljarder i bland annat SVB och Signature. Banker som nu har kollapsat och tagits över av amerikanska myndigheter.
Totalt räknar Alecta med att 12 miljarder kronor har gått upp i rök.
– Det är ett misslyckande att vi har investerat i de här två bolagen och hamnat i den här situationen, säger Billing till Ekot.
Finansinspektionen uppger att de kallar Alecta till möte om investeringarna och vad deras plan är framåt.

Alecta räknar med att minst 12 miljarder kronor är förlorade efter att Silicon Valley Bank kollapsat och Signature Bank övertagits av myndigheter i USA, skriver TT.
Pensionsjätten var storägare i båda bankerna. Dessutom är Alecta storägare i First Republic Bank som rasar i den amerikanska förhandeln på måndagen. Totalt har Alecta gått in med 22 miljarder kronor i de tre nischbankerna.
Presschef Jacob Lapidus påpekar att förlusterna bör sättas i perspektiv till de 1 200 miljarder kronor som Alecta förvaltar totalt.
– Ja, det påverkar men det är ganska lite och i det långa perspektivet en liten, men negativ, påverkan, säger han till nyhetsbyrån.
Expressen skriver att Alectas exponering mot amerikanska nischbanker främst påverkar sparare som är födda efter 1979 och som har en premiebestämd pensionsförsäkring hos Alecta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.