Petter Nilsson(SD)

Kommunal utjämning, Glesbygd och mina tankar om utredningen.

Av , , 2 kommentarer 23

Det har varit mycket snack om det nya förslaget på kommunal utjämning.

Hur det påverkar Västerbotten?
Det återfinns här, se särskilt dokumentsida 37 f, samt 83.

För Västerbottens del är nettot starkt positivt med förslaget, och endast Vilhelmina tycks få en negativ förändring.

Ok. Jag hade inte tänkt skriva det här inlägget ursprungligen. Ursprungligen.

Sett Petter Bergner skriva i ämnet, där han hoppas att man skriver och får gehör för bra remisssvar från små kommuner. Låt vara att man kan diskutera valet av nycklar, och vilka system som är mest rättvisa, så är kommunal utjämning svårligen löst på ett fullständigt rättvist sätt.
I detta fallet är det affär att se de stora penseldragen. Den stora mängden offentliga medel som exv gått till Malmö har förstås också inneburit att mindre medel gått till kommuner med betydligt tuffare förutsättningar att erbjuda välfärd i glesbygd. Detta medans glesbygdskommuner fortsatt gå på knäna.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har traditionellt varit en stark remissinstans.
Skrev själv en motion i ämnet till SKR senaste kongressen, där jag hoppades att man skulle se till behovet av ett beslut för att se efter de små kommunernas intressen.
De är illa representerade i organisationen, oavsett partitillhörighet.

Betänk att man inte stärkt glesbygdsindex i gamla systemet, sedan glesbygdsverkets tider(vilket mig veterligen lades ned i slutet på 2000-talet).

Nu ska också lyftas att inget annat parti i region Västerbotten biträdde motionen som inlämnad.
Tycker det är dåligt av de västerbottensrepresentanter som sitter i SKR, men lyfter också lite av de bekymmer som SKR har.

Nåväl. Ett annat bekymmer är att många tjänstemän kör det där med, ni vet, man skyddar sin egna rygg.
Det innebär att ifall någon kommun skriver något välartikulerat och till synes välmotiverat – gärna med erforderlig brödtext som komplement – så är oddsen att den personens text kan vara tryggare att gå vidare med. Det innebär förstås inte att den texten nödvändigtvis har förståelse för de ekonomiska bekymmer en glesbygdskommun har.
Tvärtom, är de få resurser som glesbygdskommuner har, något av en svårighet för att kunna svara på alla remisser på ett riktigt bra sätt.

Vi får följa utvecklingen, men jag är övervägande positiv till utredningen. Det är jag.

5 år med #metoo-puman!

Av , , 9 kommentarer 29

Det har nu snart gått fem år sedan #metoo-puman kom på plats på Umeås torg. Konstverket tycks i någon mån kröna det nya torget som jämfört med det gamla kommit att ha något av en östtysk/kommunistisk prägel.

Debatten som gick då var väl rätt enkel i lokalpolitiska fora. SD mot rest. Tydligen bedömde DN att jag behövde citeras, ty monumentet var så pass relevant för Sverige – vid den tidpunkten.

Ägnade ett par minuter nu på morgonen för att återbesöka debatten som pågick i samhället i övrigt.

Det fanns kritiska röster även utanför politiken.

Hur ser det ut då? Är erfarenheterna från den sociala rörelsen #metoo enbart goda? Har samhället nu börjat att äntligen tro på alla kvinnor(#believeallwomen)?

Dels har man fått en samtyckeslagstiftning på plats. En lagstiftning som inte saknar kritiker. Kritik har också riktats mot de oavsiktligt negativa konsekvenser #metoo haft.

Exempelvis att kvinnor fått svårare att hitta män att samarbeta med inom akademin. Detta då mäns rädsla att bli anklagade för sexuella trakasserier.

Studier som funnit att #metoo medfört negativa konsekvenser för kvinnor i arbetslivet.

Även på dejtingsidan har #metoo fått följder.

Nu. Mina tankar.

I de bästa av världar blir ingen utsatt för sexuella trakasserier eller våldtäkt. Likväl som att ingen blir oskyldigt anklagad för detsamma.

#Metoo och #BelieveAllWomen-rörelsen går stick-i-stäv med tanken om en rättsstat. Ni vet. Rättsliga principer som omgärdar individers rättsliga skydd.

Principer såsom oskuldspresumtion. alltså att den som är misstänkt ska betraktas som oskyldig tills dess motsatsen bevisats.

Eller hela idén med en rättegång. Att neutrala personer ska ta ställning till huruvida en misstänkt ska dömas för ett brott eller inte.

Nu, man kan ha åsikter om rättssystemet. Men principer som medför ett generellt bra förtroende för samhället – ska man vara försiktig med att överge.

Det finns förstås människor i extremträsk där de driver någon slags krig mellan könen (på båda håll). Jag är övertygad om att #metoo inneburit mer polarisering. Men å andra sidan finns det mansrörelser som går väl utanför rimlighetens gränser också. Låt vara, mer i marginalen.

Kanske skriver jag ett inlägg kring den gränsdragningen i ett senare inlägg. Men min poäng är att de flesta av oss har både kvinnor och män i våra liv som vi önskar allt väl. Underbara människor som betyder – och betytt – mycket för oss.

Människor som vi vill skydda både från våldtäkt, och att bli oskyldigt anklagad för våldtäkt.
Jag har hört av både män och kvinnor. Både utanför och inom politiken (inklusive folk från sjuklövern). Har hört människor ha synpunkter. Kring #metoo. Kring hur samarbete och polarisering kommit att ändras inom och utanför arbetslivet. Vilka risker saker innebär.
Har hört kvinnor som menar att de blivit betydligt mer rädda för män efter #metoo. Har också hört män som blivit betydligt mycket mer rädda för att bli oskyldigt anklagade.

Ska särskilt lyfta att böcker såsom ”How to destroy a man now: A handbook”, har svårligen bidragit till hashtagen #believeallwomens trovärdighet.

Statistiskt är det helt enkelt väldigt få män som begår våldsamma våldtäkter. Jag har ytterst svårt att tro att #metoo-rörelsen kommer stoppa någon mängd av dessa. Särskilt inte gruppvåldtäkter. Exempelvis av det slag som uppmärksammades i Tyskland för en tid sedan – efter att en som som skrev förolämpande meddelande till en av de som gick fria dömdes till fängelse.

Däremot kommer det säkerligen få många av de – redan – mer eftertänksamma männen att agera mer eftertänksamt.

Å-ja. #Metoo-puman kostade pengar. Och… Exakt – vad – symboliserar den nu, så här fem år senare på det tomma rymliga torg som binder ihop Umeås centrum?

Återvandring är nödvändig!

Av , , 40 kommentarer 38

Återvandring är viktigt få fungera. Så är det.
Fattar att många inte gärna vill ta ordet i mun.

Det är den där märkliga bildliga pinnen man satt i sitt mentala hjul. Man vill tro att Sverige är sämst och bäst samtidigt.
Dels menar man att Sverige är bäst för de som söker sig till ett annat land. Detta har relevans – sett till det stora tryck det finns från många från andra länder när det kommer till val av land att migrera till.
Dels menar man att Sverige och dess medborgare är dåliga. Sämre än de kulturer som byggt länder som människor aktivt försöker söka sig ifrån. Detta faller på grund av sina egna hopknutna skosnören.

Nuförtiden har väl flertalet insett att den förda invandringspolitiken varit kass. Ok.

SD fick igenom göra en översyn av incitamentsstrukturerna för frivillig återvandring. Ett uppdrag som gavs genom kommittédirektiv 2023:151.

Direktivet ger alltså utredaren ett uppdrag, som den ska arbeta efter. Och målet är ökad invandring.

När jag så läser ingressen, ser jag att Joakim Ruist svarar som utredare ensam för innehållet i betänkandet.

Nu. Först och främst. Jag tycker det verkar väldigt konstigt hur utredningen kan ha – precis som Ludvig Aspling (SD) lyft – frångått det direktiv som lagts fram. De har haft ett uppdrag, de har fått en ersättning.
Att man skulle signalera till ”vissa medlemmar av kollektivet”(enligt utredaren, alla invandrare?) att de inte är välkomna. Ja. (se sid 95 ff.)
Jo. Alltså kommittédirektivet var tydlig med att särskilt de invandrare som inte integrerats i det svenska samhället i termer av egenförsörjning, språk eller andra kulturella faktorer.
Om den delen av kollektivet inte känner sig välkomna i Sverige, ja. Bra. Åk hem.
Rimligen bör ett bidrag då vara en bättre åtgärd än att fortsätta se framväxten av parallellsamhällen i Sverige.

Jag är inte imponerad över utredningen. Inte alls.

Det sagt måste vi minska pull-faktorer. Den omfattning välfärdssamhället erbjuds till icke-medborgare är väldigt orättvis i Sverige.
Kommer ihåg en tid, för inte länge sedan, då en konsensus tycktes råda att man knappt fick diskriminera icke-medborgare. Vilket förstås lett till ett urvattnande av det svenska medborgarskapet.

Den som söker asyl får exempelvis tandvård för 50 kr. den som tar ett jobb och flyttar till Sverige – ni vet, laglig migration – får betala fullt pris. En fattigpensionär som arbetat hela sitt liv i Sverige, likaså.

Danmarks gröna ljus för gränskontroller!

Av , , 10 kommentarer 25

Efter mordförsök i Danmark samt flera häktade tonåringar från Sverige, så har Danmarks justitieminister (S) gett grönt ljus till gränskontroller och dansk polis i Sverige.
Avseende gränskontroller ska sägas att Danmark också 2019 gjorde stickprovskontroller på grund av våldsdåd som vällt över från Sverige till Köpenhamnsområdet.

Jag har sett folk som tidigare röstat på snälla partier – och förkunnat sin moraliska prakt – nu kommit att undra hur det kan komma att ha blivit ”så här”.
Är nog ingen som är förvånad. Inte idag. Inte egentligen förvånade.

Självklart löser inte snäll, godhetssignalerande politik problemen i Sverige.
Sverigedemokraterna har fått igenom ytterligare förstärkningar för Sverige att bedriva gränskontroller för att bekämpa irreguljär migration och gränsöverskridande kriminalitet.
Kraftfulla åtgärder behövs. Så är det.

En till fika på den lokala ungdomsgården löser inte problemen.

Såg även denna tweet, som jag lämnar här utan kommentar.

HBTQ, kyrkan och ”WOKE!”

Av , , 9 kommentarer 23

För den som bekymrat sig att fundera kring betydelsen av Väst. Västerländsk filosofi, kultur likväl som demokrati och samhällen. Ni vet. Den delen av världen dit andra – från andra delar av världen – vill migrera. 

En av de grundpelare Väst vilar på är kristendomen. Det är även en av de grundpelare som bygger upp det svenska samhället. 

Kyrkorum som har tjänat som en gemensam samlingspunkt för människor. En plats att samlas vid i svårmod, vid kriser, likväl som för att fira.

Kyrkor som våra förfäder byggt upp, även i några av våra allra minsta tätorter. Kyrkor som vi har att förvalta för kommande generationer.

I takt med att kristna lämnat svenska kyrkan har många bytt till andra kristna kyrkor. Men många menar att tomrummet också har fyllts av andra religioner. 

Många menar att aktuella religioner såsom antirasism kommit att fylla tomrummet. Även diverse miljö- och andra ”ateistiskt” grundade religioner. Religioner med betydande ”woke”-prägel har definitivt kommit att fylla tomrummet. Men också Islam.

När jag då ser att det tematiska kyrkomötet ska hållas – likväl som många av förslagen som inkommit från många av ledamöterna – är det lätt att dra slutsatsen att vissa av ledamöterna kanske har hjärtat närmre andra religioner än kristendomen.

Johan Sundéen skrev om 68-vänsterns intåg i Svenska kyrkan. Kanske kan en göra gällande att Svenska kyrkan – i vissa avseenden – kommit att bli något av en parasitiskt ansatt inkubator för främmande religion.

Många församlingsmedlemmar jag talat med vittnar om att tystnadskulturen har blivit allt mer ansträngande för deras ideella engagemang i Svenska kyrkan. Vilket förstås skulle se sig naturligt. Givet den begränsade syn på yttrandefrihet de främmande religionerna har. 

Kättare får epitet, vilket förstås belastar den ideellt aktiva och dennes (inte sällan livslånga) gärning.

Samtliga nomineringsgrupper tycks vara för en folkkyrka, likväl som vara oroade för den s k ecklesiologiska huvudfotingen. En med förnuft bör inse att en folkkyrka rimligen bör utgå från grunden att alla bör vara välkomna i kyrkan.

Exklusion genom inklusion är absolut en grej. Exempelvis män i kvinnlig OS-boxning.

Jag lämnar motionslistan här för den intresserade. För egen del har jag lämnat in följande motion. Medmotionerar även på motionen ”Svenska Kyrkan ska lämna pride-rörelsen”.

För den som är intresserad av diskursen som sådan, så kan jag rekommendera Douglas Murrays ”War on the west”. En intressant bok. Skriver absolut inte under på allt innehåll, men för den som vill komplettera sommarläsningen.

Olympiska spel i ”Woke”!

Av , , 14 kommentarer 28

OS i år tycks ha fått intressanta rubriker.

I stället för att uppmärksamma skickliga atleter som vigt tid och energi. Atleter som vigt en stor del av ens liv för att nå den absoluta toppen av sin disciplin. I stället för fokus på nationers medborgares stöd av desamma atleterna – har blickfånget kommit att landa på arrangemanget. Fokus på den anti-västliga anda som kommit att prägla årets evenemang.

Främst har kanske fokus kommit att landa på vad vissa menar vara evenemangets försök att driva gäck med kristendomen. Rapporterat att försöka parodisera den sista middagen. Något som försvarats med att en Drag-queen egentligen avsåg att representera dionysos – och inte – Jesus.
Jag har sett att en fransk biskop tyckt så vara fallet, men jag vill inte påstå att jag sett någon enorm kränkthet. I vart fall inte bland mina kristna vänner eller genom andra kanaler. Det jag däremot har sett människor bli kränkta över är den ”woke”-skrud som de olympiska spelen tar sig friheten att klä sig i.
Det som i min mening – fullt rimligt – tycks ha fått människor att reagera allt mest ”kränkta”, är att man lyft in två manliga boxare till att tävla i OS mot kvinnor.

Nivån av dubbla måttstockar som är snarast bisarr.

Säkert minns många svunna tider, låt oss säga tjugo år sedan. De tider man kunde umgås med människor med radikalt annorlunda politiska uppfattningar än sig själv. Där man i grupp kunde skärpa både sin egna bevekelsegrund likväl som den andres genom dialog.
Utifrån den linsen tycker jag samhällsklimatet har kommit att bli förbaskat konstigt.

Ta dessa två kontroversiella ståndpunkter i detta och sätta dem i perspektiv i form av social acceptans:
1. Kontroversiell ”woke”-tes. En person som anser att kommunism är lösningen för [ett geografiskt avgränsat områdes] problem med jämställdhet och hbtqHDTV+.
2. Kontroversiell kristen tes. En person som anser att en homosexuell som vill vara heterosexuell ska kunna be – eller bes för – för att bli heterosexuell.

Nu. För den utan kunskap i ämnet så har homosexuella inte farit särskilt väl i kommunistiska länder historiskt. Länder med fängelsestraff. Länder som bland annat Albanien, Östtyskland, Kina, Nordkorea, Kuba, Ryssland m fl.

Detta utan att nämna de tiotusentals homosexuella som mellan 1934 och 1980 skickades till Gulag.
Men ”Woke”-delen av samhället har i stället kommit att fördöma den person som vidhåller den kontroversiella kristna tesen. Notera: endast den.

Jag tror inte att de med sunt förnuft är särskilt imponerade över detta. Tror heller inte att de med sunt förnuft är vidare imponerade över ”woke”-prägeln som kommit att vila över årets OS. Detta alldeles oavsett ifall en ”drag queen” avser spegla báccus eller Jesus.
Vanligt folk har nog ytterst svårt att se varför män ska slåss mot kvinnor i boxning, woke eller inte.