Vad har hänt under 95 år?

Igår berättade jag att min mor gått bort och om de många fina minnena man har. Hon blev 95-år gammal. Men det är tyvärr en hel del praktiska saker som måste ordnas och det ska planeras in så att det passar alla.

När man börjar fundera över vad som hänt under nästan hundra år så inser man att det som nästan alla idag tar för givet fanns troligen inte ens i dom vildaste drömmarna och fantasierna.

Vid mammas födsel fanns i stort sett ingen välfärd för de breda folklagren utan det var ett fåtal som levde drägligt. Rösträtt fick inte kvinnorna förrän mamma fyllt 9 år.

Det skulle ta stor plats att räkna upp allt det som tillkommit, men några saker känns viktigt att nämna som en väl utbyggd skola, hälso- och sjukvård, ett pensionssystem, höjd boendestandard och trygghetssystemen.

Allt som instiftats har gjorts via politiska beslut och det har finansierat via skatter och skatt efter bärkraft. Många av reformerna har mötts av hårt politisk motstånd från högern, vilka nu tar en hel del beslut som försämrar välfärden, främst för de som har det sämst.

Därför hade det varit intressant att att se debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt ikväll, men jag ska tillsammans med kollegor från Umeåregionen och E12-alliansen åka till Bryssel och regionernas Open Days så det är tyvärr inte möjligt.

En kommentar

  1. Anno Nymsson

    Allt som instiftats i politiska beslut kommer av att uppfinnare och entreprenörer startat företag som gett jobb och skatter som sedan kunnat användas av politiker.
    Därför har Sverige en bra välfärd. Privatisering inom vården har förnyat den, också tack vare entreprenörer där, men ofta motarbetats vänsterifrån och då försvårat utveckling och mer näringsliv och mer skatter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.