Vi måste bli bättre på att påverka besluten tidigt

Att Bryssel är Europas huvudstad råder nog ingen tvekan om och många av besluten som påverkar oss fattas här. Det innebär att det är här vi ska vara för att påverka kommande beslut.

I går var Georg Danell och berättade för oss hur det företag han jobbar i, tillsammans med sina kunder, försöker påverka besluts- och beredningsapparaten. Enligt honom finns det goda möjligheter om man har ett bra förslag och jag är helt övertygad om att han har rätt.

Det gäller att påverka besluten i Bryssel och inte när vi kommer till implementeringen hemma i Sverige. Vi har förmodligen fått ut mera om vi varit aktivare och det gäller nog både företag, kommuner, och andra. Men som sagt före ärendet kommer till de ministrar som fattar besluten.

Bryssel och även Brugge som vi har gjort en liten tripp till har en mycket gammal historia. Det är spännande hur man bejakar förnyelse av stadsmiljöer samtidigt som man bevarar dom. Vi har sett flera exempel där man med stora stålställningar bevarat fasaderna och bakom dessa bygger helt nytt och ändamålsenligt. Man bevarar stadskaraktären och förnyar innehållet mycket bra.

I Umeå känns det ganska ofta som en del vill flytta tillbaka tiden och att allt har ett stort bevarandevärde exakt som det är. Där är det nog många som skulle behöva gå på kurs här i Bryssel och se hur man gör med det som är gammalt. Vi har inget gammalt om man jämför med de exempel som vi har sett här.

Det känns också som att det är vissa hemma i Umeå som är nöjda bara man får vara emot något. Så tolkar jag t.ex. de yttranden som kommit in angåendet ärendet där fastighetsägaren, i det hus som jag själv bor i, som ska omdana fastigheten. Att få bort parkeringarna och slippa se taket på karporten på innegården skulle vara ett lyft. Detta särskilt då parkeringarna flyttas under mark, ett hus i två våningar byggs längs Brogatan samt ett högre inne på gården. Det har mött kritik och som vanligt är länsstyrelsen mest utvecklingsfientlig, vilket var väntat, men jag har mycket svårt att förstå de kritiska synpunkter som kommit från närboende. Jag tror förslaget skulle vara ett stort lyft för området.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.