Diskussionen om luftkvalitet, kollektivtrafik och miljökrav

* Ringled i Umeå
Umeå behöver en ringled runt Umeå om vi ska klara luftkvalitetsnormen och miljöbelastningarna måste fördelas om. Däremot är jag förvånad över hur media verkar ha tolkat detta. De verkar tro att utsläppen totalt skulle bli mindre så är det ju inte.

Men de nya vägdragningarna byggs på ett sådant sätt att man klarar av de olika normer som finns. De områden som ligger utmed vägsträckningarna är också planerade utifrån detta. Skulle vägarna dras där ingen berörs så kommer ingen att köra på dom.

* Kollektivtrafik
Jag kommer att återkomma till den pågående upphandlingen där det också sett ut i media som att det inte finns miljökrav. Det är inte sant och det kommer fram i utvärderingen. Däremot har vi inte ställt krav på etanol och det är av miljöskäl. Etanolen bidrar inte till att klara luftkvalitetsnormen.

Ny kunskap säger också att etanol är mycket tveksamt ur miljösynpunkt. Två professorer sa i måndagens VK apropå granskningen som VK gjort av politikernas miljöbilsval. Etanol är inte särskilt miljövänligt beroende på hur det framställs. På samma sätt resonerar vi när det gäller bussar och när miljöbilpool kommer.

Jag själv känner mig förd bakom ljuset när det gäller etanolens miljöfördelar trots att den är förnyelsebar. Skulle kravet ha varit etanolbussar vid upphandlingen har det inte funnits bussar. De gamla skulle ha skrotats, vilket inte heller hade varit särskilt miljövänligt. Därtill är det prisaspekten då det skulle ha blivit mycket dyrare vilket gjort mindre kollektivtrafik, vilket också skulle ha varit negativt ur miljösynpunkt.

De som drivit kampanjer att vi inte agerat miljövänligt har hamnat i ett stuprör och debatten har lite fått karaktären av etanolfundamentalism.

* Mats Odell
Nu börjar det uppdagas en hel del om hans agerande inför och i samband med utförsäljningen av statliga företag men den kritiska granskningen har varit svag av media. Han höll ju ett skryt tal över Forseke den 13 mars i London.

Finansinspektionen å sin sida har sagt ’verksamhet har inte bedrivits på ett sånt sätt att rörelsen kan anses sund’. Den typen av företag som bedriver verksamhet som inte kan anses sund är regeringens hjälpreda vid utförsäljning av statliga bolag. Att sälja ut en del statliga företag kan då inte anses vara en sund verksamhet. Det har varit märkligt tyst om Mats Odell men man kan nog anse honom en belastning för regeringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.