Utnyttjande av arbetskraft och vikten av kollektivavtal

TV har visat hur skrupellösa en del arbetsgivare kan vara bl.a. gällande bostäder för sina anställda. Arbetare tvingas bo under ovärdiga förhållanden på byggarbetsplatser/jordbruk eller dylikt. Man har också kunnat se hur vissa bärplockare har haft det. Både fackliga representanter och miljöinspektörer har vittnat om hur arbetskraft har utnyttjas nästan som slaveri.

Det är kanske så som delar av regeringen önskar att det ska vara, ivrigt understödda av svenskt näringsliv, att fackföreningarna inte ska ha makt att tvinga fram kollektivavtal.

Ett kollektivavtal garanterar att folk får arbeta under mänskliga förhållanden och glöm därför inte bort vilka som nu går ut och driver en motsatt linje. De försvarar överhuvudtaget inte mänskliga rättigheter. Vi har sett bildbevis på hur det faktiskt blir.

* Bloggkomentarer och t.o.m. hot
Jag vill återigen ta upp detta ämne och tydligt klargöra att jag har som princip att aldrig svara på anonyma brev för jag vill veta vem jag svarar. VK har gjort förändringar på sin hemsida så att man kan kommentera de blogginlägg som görs. Det går dock fortfarande inte att garantera att det namn som syns verkligen härrör till den personen. Något svar kommer därför inte där.

På min egen hemsida svarar jag ibland när jag kan kontrollera vem det är som har skrivit, eller om jag sedan tidigare vet vem det är. Där har jag även möjlighet att ta bort anonyma kommentarer.

De som verkligen vill mig något brukar skiva på kommunmailen om det gäller kommunala frågor och då är både frågan och svaret offentligt och kan läsas av alla. De som vill ha svar på annat sätt brukar gå via partiet eller på min personliga mail.

Det finns dock alltid en hake, tiden brukar vara alltför knapp för att hinna svara på alla mail, och ibland när det gäller kommunala frågor som inte härrör till politiken kan det vara andra som får svara.

När det gäller anonyma hot från mail och hemliga telefonnummer så är dessa brott svårutredda för polisen. De som hotar anonymt kan göra det utan att riskera nåt. Det beror på att åklagare inte har rätt att ta reda på avsändarens identitet om inte brottet är grovt. Som ordförande för Brottsförebyggande rådet vill jag inte understödja brott och det i sin tur innebär att det som ibland sker anonymt är fel väg att gå. Anonyma påhopp i kommentarer på bloggar och artiklar är därför inte min melodi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.