Val i Ryssland, idrottshelg och drivmedelsskatter

* Förkylningstider
Förra veckan var lite jobbig p.g.a. förkylning med besvärlig hosta. Det är inte alldeles lätt att låta kroppen hinna bearbeta förkylningen med en fulltecknad kalender, men nu känns det i alla fall som det är på rätt väg. Vädret som far åt olika håll tror jag också bidrar till att förkylningar sitter i. En sex-sju grader kallt med strålande sol tror jag är en bra medicin.

* Val
I Ryssland vann Putin en mycket väntad seger till Duman och nu får vi vänta och se hur hans parti tänker nyttja detta och om/hur författningen kommer att ändras. T.ex. om parlamentet får större makt eller om man kan väljas till president mer än två gånger. Det var nog det som var orsaken till att han ville fortsätta i politiken. Men nog funderar man över hans maktambitioner efter att ha sett tv-program om hur han kom fram och hur demokratin fungerar. Hugo Chavez gjorde däremot en total felbedömning när han gick ut med en folkomröstning om grundlagen, vilket skulle ge honom möjlighet att ställa upp och vinna ytterligare ett presidentval.

*Idrottshelg
Att ligga och vila ger mycket TV-tid och helgen har varit bra med den bästa TV-sporten av alla – nämligen skidskytte. Man måste trots allt vara ganska nöjda även om damerna med Olofsson i spetsen hade lite dåligt skytte. Dalens herrar i innebandy hade svårt att få segerbollarna i mål och skärpning behövs om det ska bli slutspel.

Björklövens spel under en match bjuder på både hopp och förtvivlan. Visserligen blev det seger men leder man med 5-2 får man inte hamna där man gjorde. Laget måste skapa mer i spelet vid lika många spelare på plan och bli duktigare på att gå på mål, samt skjuta mer. Och Sverige kunde inte ha fått en bättre lottning till VM-kvalet i fotboll.

* Drivmedelsskatter
Ska man tro vad som sägs på nyhetsplats så har kristdemokraterna insett att man måste höja drivmedelsskatterna om miljön ska klaras. Jag är lite förvånad över omsvängningen sedan valet för ett år sedan. Då var budskapet entydigt; sänk bensinskatterna. Orsaken till omsvängningen kan vara två. För det första att man före valet var helt okunniga om vilka åtgärder som behövs för att klara miljön. Det andra var att förslaget om skattesänkningar enbart var av taktiska skäl för att lura till sig väljare. I frågan om styrmedel tycker jag att den ska lösas brett och egentligen borde en världs uppgörelse om detta försöka nås om det ska bli verkliga effekter. Många väntar också på Maud Olofssons inbjudan till diskussioner om energipolitiken. Det är det politikerområde som kan göra mest åt klimatförändringarna.

En kommentar

  1. Rabih Ballout

    Där hade du fel igen, den här gången om kristdemokraterna. KD använder sig aldrig av billigt valfläsk för att lura väljarna före valet o sen ändra politik efter valet, en valmetod som sossarna är mycket bekanta med, när ni ge sken av att stå på svagassida, medan i själva verket er politik är en fara för ”lågavlönade o svaga”.
    När det handla om KD så var det en prioritering i fråga om drivmedel. Partiet prioriterade barnfamiljer o inlandet, men nu efter nästan dagliga rapporter om klimathotet så ändra man prioriteringskurs eftersom höjningen av drivmedelskatten är mycket effektiv på kortsikt.
    Höjningen hade redan kommit oavsett vad KD tyckte då o nu, om du följt regeringsarbetet o i synnerhet Maud, du som är så öppet förtjust i henne.
    Så det här var inget utspel av KD utan en mycket ansvarsfull politik där människosvälstånd kommer i första hand, medan valfiske lämna KD åt dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.