Finns fri press?

Svaret är nej. VK är en liberal kampanjorganisation. Det är många med mig som undrat över hur hårt nyhetsflödet på VK styrts utifrån folkpartiets åsikter och de liberala värderingarna. Idag har jag fått ett entydigt svar. I en annons letar man efter en ny chefredaktör och följande person ska man ha. Jag citerar ur annonsen;

’Med respekt för det liberala budskapet ska du driva VK och vk.se till att vara en självständig granskande röst i det demokratiska samhället, med fokus på vårt spridningsområde. Du ansvarar för det publicistiska och redaktionella i båda medierna svarar mot ställda kvalitetskrav, god etik och krav på trovärdighet samt att opinionsbildningen i våra medier genomsyras av en frisinnad och liberal anda’.

Tydligare kan det inte bli att VK är en megafon för folkpartiet. Chefredaktören ska "med respekt för det liberala budskapet" driva tidningen, samt att "opinionsbildningen ska genomsyras av en frisinnad och liberal anda". Jag förstår inte varför journalister förnekar att det ingår i deras jobb att i detta fall vara en folkpartimegafon.

Chefredaktörens roll är stenklar för uppfyller han eller hon inte målbilden får vederbörande gå. Jag tror inte VK skiljer sig från andra liberala tidningar. Reportagen om och mot kommunala bolag är ett exempel där folkpartiet inte gillar kommunala bolag, inte heller Folkets Hus för den delen. Annonsen om chefredaktör var befriande – VK i dess helhet ska genomsyras av liberala idéer enligt tidningens egen annons.

* Vilken restaurang subventioneras?
Svenskt Näringsliv har angripit den ekonomiska föreningen Folkets Hus och sagt att Umeå kommun subventionerar Teatercaféet. Kommunen har inte det avgörande inflytandet i Folkets Hus utan man har 10 mandat till stämman och 2 ledamöter i styrelsen. De hyror som Folkets Hus belastar restaurangen med är betydligt högre än de hyror kommunen tar ut för uthyrningen av Rådhuset.

De ytor som är restaurang och kafédel ligger runt 350kr lägre per kvm i rådhuset. Dessutom hyr vi ut ytor för vinkällare, förråd och kontor i Rådhuset, samt att kommunen har ansvarat för investeringen i kök. Om de är marknadsmässiga i förhållande till vad privata fastighetsägare tar ut vet jag inte, men vi har ju sett vilka hyreskrav andra har fått under hösten. Den granskningen ingick inte i Svenskt näringslivs undersökning om hur kommunal verksamhet bedrivs.

* Kvarkentrafik
Det framstår som att en hel del personer i Wasa vill ha slut på Kvarkentrafiken. Ärendet för Wasas del verkar befinna sig i en jojo och det skulle inte förvåna om de som bromsar ärendet sätter kommunen i stor risk. För gör man inget så kommer allt att vara som förut med den borgen som finns.

* Kastar inte bort mat
Uppdrag granskning besannade en misstanke jag haft nämligen att man ändrar sista förbrukningsdag på förpackningar, vilket man nu har kommit på ICA med att göra. Däremot är jag övertygad om att vi kastar bort miljontals ton mat som är felfri helt i onödan på grund av konstiga regler. Det är en onödig miljöbelastning.

2 kommentarer

  1. Andreas Johansson

    Herregud vad paranoid gubben Holmlund börjar bli. Det är väl självklart att VK ska ha en liberal chefredaktör på samma sätt som VF har en som delar Socialdemokraternas grundsyn? Journalisterna däremot ska vara oberoende och granska makten, vilket jag tycker de klarar ganska väl även om forskning visar att en stor del av journalisterna sympatiserar med V och MP.

  2. Krister Larsson

    Men snälla Holmlund. Att vara liberal och frisinnad är en ideologi. VK är byggd på denna och självklart ska en chef dela dessa värderingar.

    Det är dock intressant att konstatera att ni nu säger att frisinnet, dvs socialliberalismen, är något som totalt är lika med folkpartiet. För ett tag sedan gick alla sossar i landet ut med åsikten att folkpartiet övergivit denna tradition och blivit betongliberaler, som ni så fint kallade det.

    Förresten så är det skillnad på journalister och styrelse. Jag känner ett par journalister på både VK och VF och de på VK är inte folkpartister och de på VF är inte sossar. (Varför hoppar du inte på VFKonstigt va?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.