Vänortssamarbete i ryska Karelen

Umeå har Petrosavodsk i ryska Karelen som vänort. Förhållandena där är annorlunda än hos oss och välfärd i vår bemärkelse finns inte. Det är oerhört besvärligt, krångligt och dyrt att skaffa visum för att ta sig dit vilket gör det nästan omöjligt att ha ett ungdomsutbyte. Vi har nu fått reda på att det kanske finns möjligheter att via svenska ambassaden få ner visa-kostnaderna då det är ett vänortsutbyte. Att få in saker för hjälpändamål till bl.a. barnhemmet i Ladva är också nästan omöjligt. Man frågar sig verkligen om man måste köpa sig in med gåvor. Den bild man har fått är att det finns en mycket omfattande korruption i landet.

* Hushållsnära tjänster
Högerregeringens stora nummer om hushållsnära tjänster måste för regeringen kännas som en besvikelse, ett misslyckande då nästan ingen vill ha det. Jag tror inte det tagit bort ett enda svartjobb.

* Demonstrationsförbud
Det ville det moderata kommunalrådet i en stockholmskommun ha. Nu fick han inte rätt i kammarrätten turligt nog även om det oftast varit oroligheter när organisationer mot rasism haft sina möten men vi måste slå vakt om mötes- och demonstrationsfriheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.