Stora vinster i fristående skolor

Imorse åkte jag från Stockholm och läste då i en gratistidning att de fem största friskolorna i Stockholm gjorde en vinst på 85 miljoner kronor. Det kan inte vara skäligt och det har säkert uppstått för att man fått för hög ersättning eller har lägre standard än i de kommunala skolorna. I artikeln sägs det delvis beror på att man gjort neddragningar bland lärare, skolbibliotek och kuratorer.

Systemet med att en fristående skola ska få vad den kommunala skolan kostar per elev rakt upp utan att kommunen kan ställa krav på innehållet är fel. Hela systemet med att fristående skolor kan etableras är sjukt. När det gäller annan kommunal verksamhet som ska sättas ut på upphandling är det oerhört nog att man gör rätt enligt lagen om offentlig upphandling. Detta medan skolor får startas hur som helst och det enda kommunen kan göra är att yttra sig.

Jag är inte emot fristående skolor men på systemet hur de får tillstånd. Vi vet att alla elever som idag går i fristående skolor hade rymts inom den kommunala skolan. Det innebär att kommunen får betala för mer lokaler än behovet. När det gäller artikeln om vinsterna nämndes också att man nyttjade lokalerna bättre över dagen.

* The Toyota Way
Imorse nämnde jag några ord från gårdagens konferens vi hade i Kommuninvest där Toyota visade hur man jobbade med sin organisation. Det är det som är The Toyota Way. Det är en lönsam organisation då systemet gör att man gör bäst ekonomiskt resultat av alla. Det finns mycket i sättet som skulle gå att föra över i kommunal organisation. Jag tycker systemet med att så fort något ska göras/fel ska rättas eller vad det kan tänkas vara ska man alltid fråga – varför fem gånger. En intressant ide och vi kanske ska göra som när vi hört Tyra Franks arbete med äldreboenden, att ta hit någon och berätta hur man jobbar.

* Regeringen rensar ut
Nu ska regeringen kicka Bo Bylund från chefsposten i Arbetsförmedlingen. Det ser märkligt ut då Littorin i går sa att han har gott förtroende för Bylund.

2 kommentarer

  1. Patrik L

    Om man tycker att friskola är bättre än det kommunala alternativet så söker man till en friskola. Om kommunen inte gillar det så kanske det är dags att se över organisationen och bli bättre. En bra skola behöver inte vara orolig för att tappa elever. Mycket enkelt. Till och med du borde förstå det. Men som vanligt så gnäller du hellre på andra än att presentera egna förbättringar.

  2. Andreas Johansson

    Slarva inte med fakta Holmlund. I artikeln står att de 85 miljonerna kommer från hela riket och sker på en omsättning på 1,7 miljarder. Vinstmarginalen är fem procent och det är Rogert Mogert från Socialdemokraterna som säger att det uppstår vinst eftersom man gör besparingar på lärare, bibliotek etc. Det är oseriöst att referera på ett sådant svepande sätt som du gör!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.