Distriktskongress, återställare och Gent

I helgen hade vi distriktskongress men jag var enbart med under lördagen då jag åkte till Gent igår och är här även idag. Vi ska bygga ett logistiknav i den nya godsbangården och då måste vi se hur man jobbar på andra platser. Vi ska också se Volvos anläggning här nere.

Kongressen i helgen var lugn men det finns en stor oro att högerregeringen kommer att slå sönder Välfärdssverige och göra förändringar som inte går att återställa. Utförsäljningen av de statliga företagen är en sådan åtgärd.

Dessutom är det många med mig som är oroliga över den centralisering som sker då allt ska till Stockholm. Det gamla beslutet som finns att staten alltid ska ta regionalpolitiska beslut verkar inte gälla längre. Här måste vi fråga Maud och de andra riksdagsledamöterna varför man inte tar regionalpolitisk hänsyn.

Vi uppvaktade försäkringskassan i juni där jag ville träffa chefen angående omlokaliseringen av det som rör den nya delen i tandvårdsförsäkringen. Det blev ingen träff men en del av den verksamheten läggs här och ger knappt hundra nya jobb, vilket självfallet är bra.

* Uppdrag granskning
Att granska – det uppdraget har en revision liksom att vara stödjande. I kommunala bolag har vi både auktoriserade och lekmannarevisorer där de senare kan köpa in biträdes hjälp.

Att Hammarstedts avtal kontrollerades var vi glada för även om jag tidigare har kollat med de auktoriserade revisorerna att det är en riktig konstruktion. Det är lagligt men man anser att det kanske inte är lämpligt med två former. Det har vi kommenterat och tolkar man brevet är det ok om man övergår helt till konsulteriet. Däremot förstår jag inte att den genomgång som man har gjort ska behöva kosta nästan 100 000 kr, att en avtalsgenomgång och en bedömning ska bli så dyr.

Det nya upplägget med köp av både auktoriserade och biträdes hjälp till lekmannarevisorerna har gjort att kostnaderna i stort sett har fördubblats och till viss del känns det som man gör samma sak. Jag har lite funderingar på hur man läser och vilka slutsatser biträdet gör men också om man vet hur det fungerar i kommunen då det är lite sammanblandningar. Det får vi dock återkomma till när vi ser slutresultatet av frågorna. Det är viktigt att revisorernas kunskaper är tillräckliga så att de drar slutsatser som blir till stöd för ägarna. Jag är själv ombud till bolagsstämmorna där jag inte är styrelseledamot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.