Volvo i Gent

Igår var vi på Volvos monteringsfabrik i Gent, Belgien. Vi blev mycket varmt mottagna med platschefen i spetsen. Fabriken och systemet med att montera bilar ser i stort sett ut som i Göteborg. Några reflektioner får man ändå.

Antalet kvinnor som jobbar i fabriken är knappt märkbart, de är ca 150 stycken av mer än 2 500 anställda om man räknar ute i monteringen. Man har också ett fabriksspråk som är flamländska och som alla ska kunna. Dom har även en monteringslinje av hytter och de tycker nog mellan raderna att de skulle kunna montera allt, dvs. även i hytterna. Det är och kan på sikt vara ett hot mot monteringen i Umeå där taket är 65 000 hytter.

Jag hör också att de inte direkt gråter för att den svenska högerregeringen dragit ner på transportstödet utan de tror att det kanske kan komma att gynna fabriken i Gent på sikt. I vilket fall som helst är det ett logistiskt under att alla delarna dessutom kundanpassade är på bandet vid rätt tid så att lastbilen kan skruvas ihop.

Många av insatsvarorna kommer från Sverige, bland annat hytterna från Umeå. Motorerna kommer också från Sverige. Det är intressant att se hur man lägger upp logistikflöden i stora fabriker och när vi nu bygger den nya godsbangården finns det möjligheter att göra något som stärker Umeås tillväxt.

En kommentar

  1. Jonas

    Tjenare Lennart!

    Hur är läget?

    Vad tror du kommer att hända med Björklövens IF? Vem är your favourite playah?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.