Fotboll, val och strandskydd i Italien

Idag börjar hemresan som tar i runda tal 9 timmar från Florens till Umeå. En observation från resan är att gamla fotbollsspelare som Gunnar Nordahl fortfarande är ett större affischnamn för Umeå än vad kanske världens bästa damfotbollslag UIK är idag. Det speglar en katolsk syn på att idrott är något som män sysslar med. Däremot finns det inga negativa reflektioner mot fotbollen och man lyssnar intressant på när vi berättar att vi har så pass många konstgräsplaner. De hoppas på att konstgräs kan ge bättre förutsättningar för bra fotboll alla dar på året.

* Val
Till helgen är det val i Italien och det finns regler för hur kandidater får uppträda. Den politiska ledningen i Pisa hade gärna träffat oss tillsammans med universitetet men det gick inte. För att om man ska träffa borgmästaren i offentliga sammanhang så ska även oppositionens kandidater vara med. Pisas lutande torn kanske borde hjälpa oss att bli kulturhuvudstad 2014, det hörs i alla fall som om ett intresse finns även om staden har haft ett universitet sen någon gång på 1300 talet.

* Strandskydd
Det har man i Italien också även om det är annorlunda än i vårt land. Har jag fattat det rätt så äger staten 10 meter av stranden som sedan företag eller en enskild person kan hyra kortare tider om man ska bygga något som t.ex. en hamn. Annars verkar det vara omständligt att komma åt dessa 10 meter. En linje som troligen kan passa ett tätbefolkat land.

* Kundvänlighet
Jag vet inte om det uttrycket finns kvar längre eller om det någonsin har funnits. Jag kom hem på skärtorsdagen och gick till det företag som jag har köpt telefonen hos. Först trodde man att det gick att laga telefonen direkt med det fel jag hade – att byta ett glas som hade spruckit. Men något glas hade man inte på lager utan det skulle beställas hem och jag skulle ringas upp så fort det kommit. Nu rinner tiden iväg och fortfarande har jag inte fått ett samtal som jag lovades. Så här i efterhand kanske jag skulle ha ringt direkt till Nokia och bett dem skicka glaset hem till mig.

* Barnmisshandlare
Ja, det tycker jag man kan kalla de föräldrar som skriver över sina bilar på barnen och som sedan skiter i att besikta bilen eller att skatta/försäkra bilen. Vissa toppar detta med att strunta i att betala felparkeringsböterna. Dessa barn hamnar hos kronofogden med betalningskrav medan föräldrarna lever upp pengarna. Barnen hamnar i olika register och betraktas som opålitlig och att man inte gör rätt för sig. De får dras med detta ibland hela livet. Varför hängs inte dessa barnmisshandlande föräldrar ut offentligt kan man fråga sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.