Heltid en rättighet – deltid en möjlighet & centern bör bekänna färg om järnvägen

Umeå kommun har som målsättning att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet. För att uppfylla det målet krävs ett nytt tänk och att arbetet organiseras annorlunda. Att bara öka arbetstiden för de med deltid är inte att tänka på utan det gäller att tänka nytt och kan innebära olika arbetsplatser för att nå målet.

2006 hade socialtjänsten över 1000 personer på deltid och det visade sig att 67 % var nöjda med sin sysselsättningsgrad. Av dem som ville arbeta mer tackade de flesta nej till de erbjudanden man fick eftersom det innebar byte av arbetsplats och ev. förändrade arbetstider.

Ska heltid kunna nås behöver arbetsorganisationerna ses över då vi behöver personal på olika tider. Detta är en utmaning och samma krav kommer att ställas när vi gör upphandlingar inom äldreomsorgen i framtiden.

* Vad är Maud Olofssons och centerns inställning till järnväg
I gårdagens blogg efterlyste jag en reaktion från centern och Maud Olofsson när det gäller Norrbotniabanan och järnvägsinvesteringarna i synnerhet. Vår industri och vårt avlånga land behöver järnvägen.

Maud fick i förra veckan en rapport från länsstyrelsen som visade vilka tillgångar vi har när det gäller råvaror samt att norra Sverige har stora delar av EU:s reserver på området. De bör nyttjas och bidra till Sveriges tillväxt.

För att få ut produkterna till hemmamarknaden Europa behövs järnvägen och det är därför vi behöver få veta vart centern har tagit vägen. Detta då man inför valet sa sig stå bakom Norrbotniabanan.

Moderaterna är emot, det såg vi i tidningarna för en liten tid sedan och pengabrist var en orsak. Därför ska man sluta finansiera järnvägar över budget som det görs idag för annars hinner flera näringar haverera. Det är just för den sakens skulle vill vi veta centerns och näringsministerns ståndpunkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.