Hur får man till stånd fred i mellanöstern?

Igår avslutade jag dagen med att titta på en TV-debatt ledd av Janne Josefsson och det handlade om mellanöstern och Israels firande som eget land. I debatten deltog både palestinier och israeler, samt personer med sympatier åt båda hållen. Jag må då säga att det blev en hel del heta känslor och dålig respekt för den andres rätt att prata till punkt.

Bilderna av vad som är orsak och verkan skiljer också helt liksom historien. När bilderna är så olika och att det inte ens i en TV-studio kan finns ett samtalsklimat mellan israeler och palestinier, då spelar det ingen roll vad andra parter utanför dessa gör. Då blir det aldrig fred. Det är tråkigt att inte viljan till ett mänskligare mellanöstern finns.

* Ett kommunalråd ska inte behöva uttala sig om allt
Som kommunalråd krävs att man ska svara på allt. Det som jag kommer ihåg mest var när dåvarande Nordnytt krävde av mig att jag skulle uttala mig om vänsterpartiets lojalitetsförklaring någonstans i Norrbotten. Självklart så sa jag ifrån och de som var med minns också vad som hände när jag kom ut ur mitt rum.

Nu på sistone har jag fått flertalet frågor om vart SSU i Umeå tagit vägen, både att de på nätet är svåra att känna igen, liksom banderollerna och språket på dem under 1 maj-demonstrationerna. Även om jag är kommunalråd så har jag inget med SSU att göra. De är ett fristående socialdemokratiskt ungdomsförbund som själva formar sin politik utifrån den ideologi man står för.

Det är även så att jag många gånger får frågor om olika ställningstagande i partiet – i frågor som inte rör kommunen eller kommunerna överhuvudtaget då är det andra som har det ansvaret. Visserligen har jag ett uppdrag i partiet, jag har fått förtroendet att vara ledare för den socialdemokratiska gruppen i fullmäktige och ordet kommunalråd är dess funktion.

* Skolbråken i Umeå
Som framgått av media har det varit bråk på vår gymnasieskola Östra Gymnasiet. Mediabilden ger en oroande bild av vad som skett och sker. Konflikten ser ut att vara mellan olika etniska grupper. Orsaken till bråken speglas inte så noga men har tendens till den undre världens uppgörelse om makt över något. Jag hoppas verkligen att den bilden är fel men det behövs krafttag – från skolan, sociala myndigheter och polisen liksom föräldrarna till skolbarnen om det nu inte är fler inblandade än eleverna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.