Klyftorna vidgas

Rapporter om ökade klyftor ser vi dagligen. Det kan antingen gälla den politik som högerregeringen för här hemma i Sverige eller den politik som sker mellan fattiga och rika länder där de stora höjningarna av matpriserna är orsaken till oroligheter.

I Sverige har regeringspolitiken fört över stora summor till dom som redan har. Tidningen Dagens samhälle har visat hur mycket mer som vissa företagsledare har fått i inkomstförstärkning. 94 direktörer och styrelseledamöter har fått kassan förstärkt med 70 miljoner och i topp Fredrik Lundberg med 39 miljoner.

Jag tycker inte att det är synd om Lundberg och dom andra. Löner och arvoden har stigit mycket mer än hos andra anställda. Regeringen skryter om jobbskatteavdragen men vanligt folk har istället fått ökade utgifter med sämre a-kassa och ökade kostnader för medlemskapet samt att sjuk- och föräldraförsäkringen har försämrats, detta enligt riksdagens utredningstjänst.

Tidningen Dagens arbete har visat att 30 % har fått det sämre med regeringens politik medan de rika har blivit rikare på grund av andra skatteförändringar. Man kan också se att när politiken som man för börjar slå igenom så minskar tillväxten och därmed skattekraften som kraftigt försämrar kommunernas ekonomi och därmed välfärden.

Från att ha haft en god ekonomi med överskott så riskerar kommunerna nu underskott i framtiden.

2 kommentarer

  1. Krister Larsson

    Jag läste också i det socialdemokratiskt styrda Metalls tidning Dagens Arbete som Lennart Holmlund hänvisar till. Du glömde lägga till att förmögenhetsskatten fungerade väldigt illa som den gjorde. det står också i tidningen. Dessutom hade de allra rikaste undantag från skatten. Med andra ord tycker alltså sossarna att de som har gott om pengar ska betala men de som har snuskigt mycket ska slippa.

    Jag håller med om att de rika ska betala mer än andra men förmögenhetsskatten som du talar om var helt rätt att avskaffa. Den socialdemokratiska regeringen som styrde Finland tog bort denna skatt för att på så sätt öka investeringarna i landet. Om då Sverige har den kvar, vad tror du då blir följden? Jo, investeringarna sker i Finland och andra länder utan skatten istället för i Sverige.

  2. Patrik L

    Så här ser delar sossarnas politik ut inför nästa val.
    – Höj skatterna för de med låg-/medelinkomst (blir säkert populärt att skrika det på torgen).
    – Ta tillbaka det gamla skattesystemet för fastigheter (blir ju bra med dom nya tax. värderna).
    – Ingen ändring av A-kasse avgiften.
    – Ingen ändring av ersättningarna för sjukskrivna.
    – Inget återinförande av avdragsgill fackavgift.
    Allt detta kommer att föras ut till väljarna av en partiledare (Mona Sahlin) som tycker, och jag citerar hennes egna ord: ”Hatar allt som är genuint svensk”, ”tycker midsommarafton är töntig”. Henes tidigare partiledare, Göran Persson sa ”Hennes styrka är inte tänkandet…”, en tidigare representant i Integrationsrådet, där Mona Sahlin var ordförande sa, ”En mer ointresserad minister för de problem som finns i det svenska samhället har jag aldrig träffat”.

    Vad kan man säga… Lycka till i valet. Ni kommer att behöva tur för något nytt har ni inte att tillföra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.