Friskolor gynnas av ett felaktigt system

Vi har yttrat oss som hela kommunSverige över reglerna om bidrag till friskolor där laglighetsprövningar om nivåerna i domstol är fel. Rent generellt är systemet med friskolor kostnadsdrivande. Mera lokaler är en av orsakerna då det är omöjligt att lägga ner skolor i samma omfattning som ytor tillkommer i friskolorna.

Eleverna på friskolor kommer från större områden än det område där skolan ligger i och det blir ett lokalöverskott. Sedan får också skolan bidrag per elev på samma nivå som de kommunala skolorna utan att samma krav finns.

Jag har sagt det många gånger tidigare att ett entreprenadförhållande har varit sundare istället för dagens system. Det hade gett kommunen möjlighet att ställa krav i sina förfrågningsunderlag. Tyvärr har detta inte varit möjligt inom vårt parti.

Nu kan man istället öppna hur många skolor som helst och friskolorna får sina pengar utan att kommunen kan ställa några krav – trots att pengarna kommer från kommunerna. För mig är det helt naturligt att den som betalar är den som ska ställa kraven och så fungerar det när socialtjänsten sätter ut äldreomsorgen på externa utförare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.