Släpp fångarna loss – det är vår & regeringens flaggskepp sjunker

Släpp fångarna loss – eller finns det plats för nya? Den frågan har debatterats då det kanske inte blir några nya fångar då det är brist på åklagare. Det gör att färre förundersökningar hinner göras och att inte lika många kan dömas.

Kriminalvårdens chef vill frige interner och halvera straffskalan. Han föreslår det med anledning av att regeringen har sänkt skatterna istället för att satsa på åklagare och kriminalvård samt att det nu saknas det två miljarder och 1800 platser.

Men socialdemokraten Tomas Bodström hade ett klokt förslag tycker jag om att låta poliserna göra enkla förundersökningar, samt att i en del enkla ärenden kunna utfärda strafföreläggande. Med förändringarna i polisutbildningen ser det klokt ut.

* Flaggskeppet sjunker
Regeringen gjorde ett stort nummer av sin nya arbetsmarknadspolitik. Nystartjobben skulle vara lösningen medan arbetsmarknadsutbildningarna skulle skrotas. Arbetsgivare som anställde en arbetslös person slapp betala arbetsgivaravgift under lika lång tid som personen varit arbetslös.

Nu är det bevisat att 2 av 3 går tillbaka till arbetslösheten när bidragen upphör. Inte förvånande visar en Sifo-undersökning att yrkesutbildning är den mest effektiva åtgärden och få tror på subvention av hushållsnära tjänster, samt att högre avgifter i A-kassan skulle ge fler jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.