Hur kommer det att gå för kommunerna? Bokar du tid och inte går ?

Hur kommer det att gå för kommunerna?

Den frågan är i högsta grad aktuell och då tänker jag på den kommunala ekonomin. När vi gjorde budgeten som togs i juni för nästa år så gick vi på regeringens prognoser om sysselsättning, arbetslöshet och lite andra siffror.

Nu vet vi att redan för innevarande år så finns det ingen tillväxt alls och eftersom alla kommuner räknat annorlunda så kommer dessa siffror att slå på den kommunala ekonomin detta år men även nästa och för många kommuner kommer det i stället att bli underskott och som en följd nedskärningar.

När arbetslösheten ökar så är ersättningsnivåerna lägre för dem som är arbetslösa men över 500 000 har lämnat A-kassan och orsaken är självklart regeringens politik som inneburit mycket högre avgifter till A-kassan och blir man arbetslös så är det kommunerna som får betala ut socialbidrag eller försörjningsstöd som det numera heter.

Regeringen har också sänkt ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen som också gör att många får svårare att få ekonomin att gå ihop och på sikt faller ju 60 000 människor ur sjukförsäkringssystemet och de som inte får jobb eller pension kommer att behöva mat och andra saker för att överleva och då kommer försörjningsstödet som ett brev på posten och det drabbar den kommunala ekonomin.

Skattesänkningar för dem som har det bäste gör att den kommunala ekonomin kommer att få det svårare framöver och då är det socialtjänst och skola som står för över 80 % av kostnaderna som riskerar att drabbbas.

Gå på bokade tider
I gårdagens Nordnytt som man nu kan följa tidiga mornar i repriser eller på nätet berättades att det kostar landstinget i Norrbotten runt 20 miljoner per år att personal står och väntar på patienter som inte kommer till bokade tider hos folktandvården. Hur det ser ut i Västerbotten och resten av landet vet jag inte men det finns säkert.

Detta är felanvända pengar och måste åtgärdas dels genom att kräva betalning men är det så att en 6, 7 personer ständigt står och väntar på folk som inte kommer går det väl för allt i värden att boka lite tätare med besöken. Visserligen kan de under tider bli folk som får sitta och vänta men heller det då det finns behov av att laga tänder
Och risken finns väl att det är lika inom sjukvården trots långa köer.

Oro i Kina
Inför OS är det många frågor om vad som hänt i Kina med mänskliga rättigheter. Nu ser vi att sker attentat även i Kina och senast i går skedde ett i nordvästra Kina då 16 poliser dödades i en attack som enligt TT har gjorts av islamistiska grupper. Jag har haft upp det i min blogg tidigare att här har muslimerna värden runt en viktig uppgift att stoppa dessa fanatiker för att är risken för religionskrig uppenbar värden över

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.