Bygg ut elproduktion nu. Sälj kött till Kina. Fotboll. Bygg järnvägar nu

Bygg ut elenergiproduktion snabbt
Vi behöver elenergi i framtiden och snarare mycket mer än idag om vi ska bort från oljeberoendet och klara den globala uppvärmningen. Den elen ska produceras med mycket mindre miljöpåverkan än idag och jag blir inte ett dugg förvånad över om bilar och bussar i framtiden kommer att ha tankstället två hål i väggen.

Vi måste komma fram med mera produktion av el men det finns betydande problem och inte minst miljölagstiftningen är ett hinder för ett renare och bättre energisystem. Dessa ständiga överklaganden som kommer och det är än den ena eller andra orsaken och den varierar och många gånger är det dem som säger sig värna miljön som är de stora bovarna.
Det gäller nu när vi har ett tryck för att bygga anläggningar för vindkraft som är en miljövänlig energi och det kan också röra sig om den mest subventionerade näringen av alla nämligen rennäringen. När det gäller kärnkraften vet vi hur inflammerad den diskussionen är i vårt land medan däremot resten av världen bygger ut så vi ska hamna i ett nytt beroende av andras energiproduktion.

Listan kan göras hur lång som helst där krafter motarbetar en omställning till ett långsiktigt hållbart samhälle se bara vilka krafter som motarbetat Botniabanan som är en viktig miljö och energiåtgärd och tänk på att vi kräver att bränslet till kärnkraften produceras av andra länder tros att vi har den resursen. På lite längre sikt kommer dock fusionskraften att ta över men det kan ta 50 år. Bygg mera produktionskapacitet för elproduktion nu, inte minst för vår elintensiva industri

Sälj kött till Kina
Nu har det blossat upp en debatt om försäljning av kött till Kina ur klimatsynpunkt. Visst äter vi för mycket kött Sverige men kött har vi ätit sedan människan kom till denna avlägsna plats på jorden även om vi åt villt kött. I andra länder har man inte haft råd att åta kött så nu ska de inte få samma möjlighet som vi.
Kina är världens största land och vi kommer att köpa mycket produkter därifrån i all överskådlig framtid och vi kommer också att exportera varor dit kanske främst frän våra naturtillgångar som görs av malm och trä. Vill Kineserna köpa kött av oss så ska de få göra det

Om man skulle lasta lite kött i returvagnarna eller båtarna kan inte vara det stora hotet mot vårt klimat. Till och från blir man fundersam om en del helt vill stänga våra gränser och att vi inte ska ha handel med omvärlden utan låsa in oss som i Albanien eller något annat slutet land. Sveriges välstånd är uppbyggt av handel och kommer så att vara i framtiden.

Fotboll
Som jag befarade så skulle Sverige förlora i startmatchen i OS i Kina. Sveriges bästa lag är knappt representerade i laget trots att Anna Paulsson och Karolina Westberg finns med men som bänknötare. finns det inte någon person i detta land som kan tala om vad fotbollsförbundet ser för kvalitéer hos förbundskapten Dennerby. Jag tillhör inte de personer som brukar kräva att folk ska avgå men ge Dennerby en omplacering till annat arbete då han är arbetsskadad.
Fotbollen behöver också ändra sitt regelsystem och det visade matchen som Göteborg spelade i går då domaren helt gjorde ett stort fel när han dömde straff. I ishockeyn har man målkameror och i TV såg man omedelbart att domaren gjorde fel och ett pip i örat och en videobild hade kunnat rätta till detta.

Bygg järnväg
Investeringar i järnväg kan inte ske med årliga anslag utan här får man låna till investeringen eller bilda bolag som med Botniabanan. Här gäller det att snabbt komma igång med järnvägsinvesteringarna om vi ska klara jobben och miljön och ändra lagarna som ska följas då järnvägar ska byggas för annars hinner luften bli smutsigare och det ger bara jobb år jurister och sysselsättning för dem som vill vara mot all framtid

En kommentar

  1. Christian Våhlin

    Tycker du som jag, Lennart, att det är hög tid att differentiera beskattningen av elproduktionen? Att man idag överhuvudtaget beskattar vattenkraften är ju fullständigt makalöst, då den inte bidrar ett enda skvatt till koldioxidutsläppen. Elbolagen påstod tidigare (ljög?) att det inte var möjligt att separera smutsig el och bra el, men nu säljer de själva avtal med ”grön el”, vilket inte media verkar ha begripit.

    Vore det inte bra att beskattningen av elproduktion verkligen relaterade till miljöpåverkan istället för att bara vara schablonmässigt påförda avgifter som kassako till staten? Kraftig beskattning av smutsig importerad el, och låg/ingen beskattning av vattenkraft, vindkraft osv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.