Kommunalisera inte partipolitiken. Bygg järnväg nu. Nytt inflationsrekord

Ska partierna kommunaliseras
Moderate gruppledaren här i Umeå vill kommunalisera partipolitiken när har vill införa medborgarförslag. Först vill jag säga att vi får många förslag, vi som är ute och träffar folk och de kommer både muntligen och skriftligen och dessutom har vi vad vi kallar medborgarslussen i kommunen där idéer förs fram och frågor besvaras. Massor med förslag kommer direkt också till våra förvaltningar.

Att då finna ytterligare ett system där förslag skickas in och kan behandlas i fullmäktige känns lite överkurs och jag ska ge varför vi tidigare har avvisat sådana förslag.
I Sverige och även i Umeå har vi partival med personvalsinslag och det innebär även att partierna utformar sin politik som man går till val på och i partierna diskuterar man vilka förslag som ska föras fram.

Införs ett system där medborgarnas förslag går direkt till fullmäktige eller annat beslutsorgan tar kommunen över partiernas roll och vi kommunaliserar partipolitiken vilket vi i alla lägen sagt oss vara emot. Vi bör dessutom se på vilket sätt vi stöder partiernas arbete med att utveckla demokratin och det sker genom partistöd.

Ågren tycker jag är feg när jag står för en ide om att inte kommunalisera partipolitiken som vi också varit överens om. För mig är det ett kommunistiskt system när staten eller kommunen, det offentliga tar över partipolitiken. Sedan kanske moderaterna har lite att lära hur man utvecklar demokratin i ett parti.

Bygg järnväg nu
Sex av sju partier i riksdagen är för att järnvägen ska byggas ut med snabbtåg. Jag är glad att det svänger åt det hållet efter all diskussion om Botniabanan. Moderaterna är som vanligt emot järnvägen och är ännu inte med på tåget.
Finansieringen av en kraftig infrastruktursatsning på järnväg kan däremot inte hanteras som nu genom årliga anslag över budget utan får lånas upp och avskrivas som andra gör med investeringarna.

Rekordinflation
Ja nu är det all time high på inflationen och den har i juli kommit upp på den högsta nivån sedan 1993 och det är inte förvånande att det även då satt en borglig regering. Inflationen ger det sämre för de flesta och man får mindre för pengarna och konkurrenskraften för landet försvagas. Motivet för regeringen måste vara att inflationen ska betala av dyra sommarstugor och fritidsbåtar för dem som annars brukar kallas för välbeställda

En kommentar

  1. Sivert Andersson

    Kära Lennart om du vore ett riktigt kommunalråd skulle du fårstå vikten av fler vägar för medborgarna att utrycka sin vilja i kommunen men du vill förståss ha kontroll över tänkandet genom partiet och då känns det otryggt med medborgarförslag.
    Slutsats Umeåbor Rösta på någon vid nästa val en som tycker att demokrati och många vägar in är bra för kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.