Eu,s jordbruksstöd. Cykelvägar. Sjuktal. Befolkningstal

Idag ska jag ta den största delen genom att för ovanlighetens skull reagera på en insändare och en motion från lokalpolitikern i Umeå

Eu, s jordbrukspolitik
Moderaten Nicklas Sandström vill avskaffa EU, s jordbruksstöd och huvudorsaken är att stödet ger en överkonsumtion av mättade fetter vilket leder till 13 tusen dödsfall. Ett annat argument är att stödet inte går till bönderna utan till Coca Cola och Göteborgskex.

Visst behöver jordbruksstödet förändras och kanske tas bort även om det då kommer att få effekt för utvecklingen på landsbygden och matpriserna. Bidrar jordbruksstödet till en kraftig överproduktion av livsmedel är det inte alls bra.

Jag tycker att när en ganska stor del av stödet går till att producera alkohol i form av öl, vin och starksprit är det helt fel och hur många döda som alkohol ger törs man inte tänka på och jag skulle dessutom tro att en del subventioner går till tobaksproduktion.

Stödet till sockerbetor ger för mycken sockerkonsumtion och har slagit ut sockerrörsodling i fattiga länder

Eu, s jordbruksstöd behöver i vilket fall som helst en ordentlig reformation det kan jag hålla med om

Cykelvägar
Sven-Olov Edvinsson centern har motionerat om en cykelväg till Klabböle. Visst kanske det skulle vara bra men är det den viktigaste cykelvägen för staten. Ja just staten är det som har ansvaret för cykelvägar och vägar utanför planlagt område. Vägen till Klabböle är en statlig väg och då är också cykelvägen det.

Sven-Olov får väl se till att det blir pengar till cykelvägen i regeringens budget för vägverket även om jag inte hört att den varit högt prioriterad hos vägverket. Jag hoppas att de gränser som finns mellan kommunen och staten fortfarande ska gälla och att vi inte ska ta över statens ansvar för deras cykelvägar.

Sjukdagar
Igår fick vi en information av försäkringskassan om de nya sjukregler som regeringen beslutat om. Jag kan säga ingen av oss förstår riktigt regeringens motiv att utsätta de som har det besvärligt på detta sätt även om alla arbetsgivare måste göra mera för att få ner sjuktalen.

Däremot var det en nyhet för mig att de totala sjuktalen inom Umeå kommuns gränser är lägre än snittet i riket och då pratar vi antalet dagar med sjupenning eller sjukersättning. Det var bra att få reda på lite sanning då många sagt att sjuktalen i Umeå är så höga.

Befolkningstalen i Umeå
I år ser det bättre ut för Umeå än i fjol efter första halvåret då minskningen i år är 322 pers mindre än i fjol. Orsaken är födelsetalen är bättre, inflyttningen större och utflyttningen mindre. Första halvåret har stor utflyttning och orsaken är främst de studenter som läst färdigt. Vi måste få fler företag som vill anställa folk för att minska utflyttningen och öka inflyttningen. Företagen har ett gyllne tillfälle att få tag i rätt arbetskraft om de är etablerade i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.