För få huvudkontor i Umeå. Regeringen vaknar. Vindkraft och arbetsmiljö

GE Capital flyttar
GE Capital Solutions lägger ner sin verksamhet i Umeå och flyttar den till Solna och man gör det för att sänka sina kostnader, 30 miljoner sägs det. Det som fördyrar skulle vara hyror resekostnader, it lösningar.

Ärligt talat skulle det vara intressant att veta om detta är hela sanningen. Behövs all personal eftersom de erbjuds jobb i Solna så är jag tveksam till att ytorna kan minskas i sådan omfattning, skulle tippa att löneläget är högre i Stockholm och rörligheten bland personalen större vilket brukar räknas som stora fördyringar. Däremot brukar företagen säga att det finns välutbildad personal i Umeå och inte så rörliga. Visst kan resor fördyra men att 60 personers flytt skulle spara 30 miljoner har jag svårt att förstå, då sitter man med mycket överytor men det tror jag knappast. Hyresnivån i Stockholm är också högre.

Min personliga uppfattning är nog att den största orsaken är att ledningen bor i Stockholm och läser jag tidningarna rätt även den fackliga ledningen därifrån och då blir det så här.
Det här företaget köptes upp för ett antal år sedan och hette då Resonia Leasing tror jag och dåvarande VD har startat upp samma verksamhet åt Siemens här idag. Det här visar på att vi skulle behöva fler huvudkontor i Umeå då har knappast det här hänt utan verksamheten flyttas hit i stället.

De anställda erbjuds jobb där nere men det måste nog betecknats mer som ett spel för företaget och i kalkylen har säkert ingått att många kommer att stanna kvar i Umeå då det i många fall finns fler i familjen och man har hus och andra parten har jobb och det är inte lätt att få en ny bostad i Stockholm.

Vad som inte varit med i motiven är ekonomin för den här verksamheten i USA då man kan misstänka att det finns förluster i det amerikanska banksystemet.
Regeringens politik och lågkonjukturen slår nu mot jobben och de försämringar som man infört i arbetslöshetskassan slår hårt mot de enskilda och jag har svårt att tro att de som blir arbetslösa vill övergå till jobb med hushållsnära tjänster.

Regeringen har vaknat
Det tycker jag man kan säga när man återinför Komvux där man ska satsa på en del yrkeslinjer. Jag tillhör ju de som varit mycket kritiska till den neddragningen och tror fortfarande att den var fel och blir därför glad att man inser att man gjorde fel men använder motivet att nu är det lågkonjunktur. Ska bli intressant också att se var den nya yrkeshögskolan kommer att förläggas. Utbildningen får inte bli så här ryckig vilket kostar pengar utan vi bör ha en långsiktighet i Komvux då det alltid kommer att finnas behov för vuxna.

Vindkraft
Vindkraft stör inte fåglarna är en av dagens rubriker. Den största studien som gjorts visar på försumbar risk för kollision.
Är det så märkligt detta nu då. Nej inte för mig vi som sett lite fåglar ser vilken bra syn dem ha och självklar väjer dem undan om de ser vindkraftverk. Inte ett enda dugg förvånad blir man. Luftledningarna anses i studien värre och jag tror själv att bilarna är ett ännu värre hot och tar död på många småfåglar främst.
Dessutom måste EU lösa frågan då man jagar dessa små flyttfåglar i många länder med hemska metoder som nät.
Trots att det visar sig att vindkraftverk så finns det ändå fågelskådare som anser att Holmön ska fredas. När blir man då trovärdig då elframställningen och dess miljöpåverkan med andra metoder troligen är mycket skadligare för fågellivet.

Thailand
Premiärministern i Thailand har utlöst undantagstillstånd i huvudstaden Bangkok för att få ordning i staden och slut på oroligheterna. Jag väntar med spänning på att få se om militären verkligen ställer upp bakom regeringen i detta läge.

Klimatförändringar
Det har varit ett hett ämne att debattera under lång tid. Visst har det blivit klimatförändringar och det snabbt för det är länge sedan vi hade en så kall sommar och höst

Arbetsmiljö
Nu ska det bli nya pengar från regeringens sida på arbetsmiljön och Littorin lovar 33 miljoner till arbetsmiljöverket. Samtidigt har man tidigare försvagat facket som ute på arbetsplatserna lagt mycken tid på arbetsmiljön och det kanske till och med var fel att lägga ner arbetslivsinstitutet som forskade om just arbetsmiljön och självklart behövdes det en arbetsmilöforskning. Däremot är jag fundersam över att budgeten nu presenteras genom på de stora tidningarnas debattsidor och att vi inte får allt i ett paket för att se helheten

En kommentar

  1. S.Lenn Petterson

    Komvuxs statsbidrag har dragits ner ett par gånger sen 2002. Första gången minskade s anslagen. Var du, Lennart Holmlund, starkt kritisk då också? Och visst är det väl bra att vi nu också får en ordentlig uppvärdering av yrkesutbildningen så att även praktiskt lagda ungdomar kan få gedigna yrkeskunskaper i skolan och en väg öppnad till högskoleutbildning om de så önskar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.