Alliansen motarbetar regional utveckling

Idag ska vi vara i Storuman och ha styrelsesammanträde med regionförbundet. Då kommer vi att lägga förslag om höjda avgifter – detta därför att vi gick in med ett underskott vilket gör att det behövs mera pengar för samma verksamhet som tidigare.

Det är synd att inte landstinget förde över alla uppgifter och pengar som har med regional utveckling att göra till regionförbundet. Vänstern och alliansen kuppade igenom en nedskärning av anslaget till regional utveckling vilket kan tolkas som man är emot detta och även de nya regionkommunerna.

Den totala summan pengar som avsatts för detta ändamål måste ses som en fingervisning. Hade man vetat att det regionala organet landstinget som har beskattningsrätt för hela länet skulle börja perioden med att dra ner på pengarna hade i alla fall jag inte förespråkat en bildning av regionförbundet utan istället verkat för att gå på en regionkommun direkt.

Det innebär att det regionala organet med beskattningsrätt minskar sin andel för regional utveckling och att kommunernas totala andel ökar. Landstingets totala budget för regional utveckling måste ses sammantaget dvs. både landstingets och landstingets pengar i regionförbundet. Vänstern och alliansens agerade är därför ett motstånd mot regionkommuner trots att alla utom moderaterna länge varit klart och tydligt för.

Jag förutsätter att de överenskommelser som Umeå kommun har med landstinget om Norrlandsoperan och museet står fast så det blir väl att ta bort kollektivtrafik någonstans.

* Stakars studenter
Nu ska det bli fler personer som ska få möjligheten att studera till läkare. När arbetslösheten kommer farande brukar även fler vanligtvis ta chansen till utbildning. Frågan är om det blir så även denna gång då regeringens politik mot studenterna har varit direkt fientlig. Studiebidragen har legat stilla medan allt har blivit dyrare samtidigt som de som jobbar har fått jobbavdrag och lägre skatt. Vår framtid, unga och välutbildade, har fått stå tillbaka för att de som redan har ska få skatten sänkt.

* Trafikanarki
Det finns inga andra ord än trafikanarki då folk verkar sakna all sans och trafikvett. Det är många som inte vet hur man möts eller på vilken sida man cyklar på cykelbanor. Bilister i sin tur tror att cyklister som kommer och cyklar på övergångsställen har företräde vilket är fel. Det har Rune Pettersson den numera pensionerade trafikpolisen sagt och jag litar på honom. Hur många extra ton föroreningar som släpps ut för detta törs ingen säga. Lite bättre uppmärksamhet i korsningar för bilister skulle minska utsläppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.