Statens finanser, kärnkraft och att citera rätt

* STATEN GÅR PLUS
Statens finanser ger ett stort överskott i kassan och i år beräknas det bli 163 miljarder kronor plus och av dessa är 88 miljarder så kallade engångseffekter då staten sålt statliga bolag.

Dessa pengar bör användas till en ordentlig upprustning och till nybyggnationer av järnväg så att Sverige blir ett föregångsland när det gäller transporter. Att finansiera de stora investeringar som behövs för att få ett bättre system via direktavskrivningar eller som det heter årliga anslag i budget tar alldeles för lång tid.

Att använda de reavinster man fått via försäljningar av bolag skulle återföras till näringsverksamhet på ett bra sätt om ett järnvägsbolag för byggande av järnväg fick pengarna. Jag skulle till och med tänka mig att ytterligare något statligt bolag skulle kunna säljas om pengarna gick till att skapa ett miljövänligt transportsystem för kommande generationer.

* KÄRNKRAFT GER INTE BARA STRÖM
Nu har 3 reaktorer i kärnkraftverk i Holland stängts ner för att underhållas och det ställer omedelbart till problem förutom att det blir mindre el. Det drabbar sjukvården bl.a. en isotop som används inom sjukvården för att den har en avgörande betydelse för att ställa rätt diagnos på cancerpatienter. Kärnkraftverk producerar inte bara ren energi utan som i detta fall är det en förutsättning för cancervården och det tror jag få visste om.

* ATT CITERA RÄTT
Igår var vi i Storuman på styrelsen för Region Västerbotten. Jag, Marie-Louise Rönnmark, Matts Lundgren och Anders Ågren åkte tillsammans. Vi tre övriga blev lyssnare till en intervju med Anders Ågren om staden mellan broarna. Reportern frågade ett par gånger om man förde intensiva diskussioner med Balticgruppen om innehållet. Ågren sa vid upprepade tillfällen att det har jag inte sagt och säger inte, den uppgiften är inte från mig. Trots detta så står det på Svt:s hemsida att han sagt så. Det är inte sant och det kan vi tre övriga intyga. Jag bara funderar över vad det finns för vits att lägga ut ett citat som inte är sant.

* PRESIDENTVAL I USA
Just nu håller republikanerna i USA sitt konvent för att utse sin kandidat till presidentposten även om det sedan länge är klart vem det blir. Den nuvarande presidenten som också är republikan har dock valt att inte åka till sitt partis konvent. En sådan sak skulle inte kunna göras i Sverige för tänk vilket liv det skulle bli om inte Fredrik Reinfeldt skulle åka på moderatstämman. Visserligen är inte Bush partiledare men han har ändå den tyngsta posten en republikan kan få nämligen att vara president, även om han först kampanjat sig till att bli kandidat och sedan utsetts av partiet till presidentkandidat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.