Valpsjukan har slagit till

Just nu härjar valpsjukan över hela världen och värst har den spridit sig i USA där hela samhället är i gungning. Den finansiella krisen beror på just valpsjuka. Stig Malm är den som tidigare har använt sig av begreppet finansvalpar för de människor som sitter och spekulerar med andras pengar.

Man kan också fråga sig vilken kvalite världens utbildningar för kvalificerade ekonomer har när man hamnar i en sådan här situation som vi har idag. Marknadsliberalerna som tycker att marknaden ska sköta allt har blivit ordentligt stötta i kanten. Men nu gäller det för världen att finna ett nytt vaccin mot valpsjuka.

* Första besöket i en annan stad
Igår och idag är jag i Trollhättan då vi har styrelsemöte i kommunförsäkringar. Trollhättan är en gammal industristad som omvandlats med de nya industrierna. Det finns självklart en oro om vad som händer med Saab i framtiden. Lite avundsjuk är jag dock på min kollega som leder en kommun med egen socialdemokratisk majoritet.

Man kan dock inte undgå att tänka på vilka modiga män som har funnits då de tordes börja bygga kanalen för flera hundra år sedan. Vi har även för första gången fått prova på att åka båt genom en sluss.

Kanalbygget är ett gediget hantverksarbete men nog undrar man om det överhuvudtaget gått att få tillstånd till ett sådant här bygge idag i och med den lagstiftning vi har med miljöbalken. För regionen var det tur för annars har man inte kunna ha sjöfart som man har idag.

* Chefsrekryteringar
Ett dilemma för offentlig sektor när man rekryterar är att det blir offentligt vilka som söker jobben. Det gör att antalet sökande begränsas då många inte vill visa sin arbetsgivare att man är intresserad av ett annat jobb. I det privata näringslivet så är det dessutom få eller ens någon som vill visa att man söker.

I sådana lägen blir det mycket sökning av folk via s.k. headhunting men visst har det varit tusen gånger bättre om vem som helst kunnat lämna i en ansökan och att deras ansökningshandlingar varit sekretessbelagda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.