Bostadsbygganet behöver en haverikommision

Bostadsbyggandet dör

De kommande åren kommer det inte att byggas många bostäder i vårt land. Som jag skrev lite kort tidigare så tycker inte Stellan Lundström professor i boendet att man ska bygga i mindre orter.
Jag själv tror har rätt då marknadsvärdet på ett hus är långt lägre än produktionsvärdet av ett nytt hus och det innebär att man inte får låna mer än till halva kostnaden som i sin tur innebär att ska det byggas hyreshus så finns det inga andra byggare än de kommunala bostadsbolagen.

Jag förstår att inte bankerna lånar ut då det inte finns något större andrahandsvärde och vi ser ju hur ett lands ekonomi går i kras om man bygger på fel ställen och där inte folk har råd att bo och inte kan sälja och ni förstår att jag menar i USA

Det är en styrka at ha kommunala bostadsbolag och vi kommer inte att sälja ut som alliansen här i Umeå vill bara för att vi tycker det är fel med kommunal hyresrätt. Förra gången vi hade en borglig regering så beordrade de borgliga partierna vårt kommunala bostadsbolag att bygga för det fanns folk som ville flytta till Umeå och marknaden i övrigt stod i stort sett stilla

Sedan vi fick en borglig regering tog man bort investeringsbidraget son ger en hyreshöjning på 300 kr kvadratmetern och år som gör att en lägenhet på 70 kvm blir 21 000 dyrare per år. Räntorna har också stigit så det är alltid problem med bostadsbyggandet med borgliga regeringar.

Det finns egentligen inte någon så kallad marknad för bostäder i större skala i landet utan möjligen i vissa större orter och under vissa tider och det som alinasen företrädare sa att det kommer att byggas som aldrig för blir en ren och skär lögn

En kommentar

  1. Kent-Roger Hörling

    Måste faktiskt bemöta det som Lennart säger. Svensk bostadspolitik har under lång tid varit baserad på räntebidrag och solidaritet.

    Att dyra statliga räntebidrag av olika skäl är avskaffade och ersatta med lågräntepolitik är numera accepterat och kännt.

    Däremot pratas det väldigt lite om viktigheten av solidaritet mellan hyresgäster i de kommunala bostadsbolagen. Principen var att de äldre beståndens hyresgäster skulle vara med och betala den dyrare nyproduktionen.

    Nu finns ingen sådan solidaritet.
    Kostnaderna för nybyggda hyresrätter betalas idag av de som bebor dom.Ofta som alternativ för några få
    som inte vill betala miljoner för en bostadsrätt. Marknaden blir därmed rätt liten beroende på att inte många är beredda att betala ca. 10.000/månad för en trea.

    Hur detta sedan slår i s.k. glesbygdskommuner kan var och en räkna ut.

    Dålig konkurrens bland byggföretagen och nära dubbla byggkostnader för stora hyreshus i förhållande till villor är även det ett problem som ”byggombudsmannen” Holmlund bör nämna.

    Den för övrigt ofta rättrådige Lennart bör hålla sig för god för att alltför enkelt och politiskt ensidigt beskriva problemen inom svensk bostadspolitik.

    Kent-Roger Hörling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.