Rädda Marta. Ren luft i Umeå?. Bankkris och sälj inte Bostaden

Stanna Marta
I går vann UIK över Arsenal här hemma i Umeå men själv missade jag matchen då jag invigde ljusfestvalen och dessutom drabbats av en besvärlig förkylning. Av alla reportage från matchen framgår entydigt att världens bästa fotbollsspelare Marta hade stor show och gjorde fyra mål. Hur framtiden blir vet vi dock inte ännu och det måste innebära att det finns chanser att hon stannar i stan. Då gäller det att samla alla krafter så att hon blir kvar för hon går inte att ersätta i svensk fotboll. Frida östberg har bestämt sig för att sluta och då finns inget annat att göra än att tacka henne för hennes insatser för damfotbollen i Umeå

Renare luft i Umeå
I går visade ett TV reportage att luften efter E4 genom Umeå är näst sämst i hela Sverige. Det har vi som vill bygga vägarna insett sedan länge och därför tar fram egna pengar för att klara detta. Två miljöforskare skriver åter igen i dagens VK att det inte löser kommunens problem vilket gör att mitt förtroende för dessa forskare hamnat på noll.
Bonnedal påstod dessutom i studio ett i en debatt med mig i måndags att 200 000 invånare också var en miljörisk vilket är lika fel. Städer minskar miljöbelastningar då man bland annat får närhetsfördelar och bra kollektivtrafik.

Att taxis tomgångskörning gav så mycket utsläpp som 658 ton koldioxid går ju enkelt att åtgärda genom att vrida av nyckeln när man väntar på kunder. Vi har dessutom en regel där det är förbjudit tomgångskörning i mer än en minut men vet inte om en enda person fällts för att man kört längre.

Bankkrisen
I går presenterades ett samarbete mellan Kommuninvest och Swedbank som kommer att bidra till att minska likviditetskrisen som finns. Det går att klara genom att Kommuninvest skulle få låna direkt av Riksbanken och de har ju dessutom lägre ränta. En lägre ränta skulle innebära att kommunernas ekonomi förbättras lite och kommunerna skulle då slippa skära i verksamheterna och öka arbetslösheten.

Regler skulle gå att fixa så att t.ex. de kommunala bostadsbolagen till kommunen ändå fick betala den ränta som andra bostadsbolag får så att inte allmännyttan fick större fördelar än andra.

Sälj inte allmännyttan
Alliansen i Umeå och inte minst i Stockholm vill sälja ut hela eller delar av bostäderna i det kommunala bostadsbolaget. I den granskning som TV hade i går visades vilken enorm förmögenhetsomflyttning det blir då kommunens egendom förs över till privatpersoner som gör enorma vinster senare och hur en del äldre, invandrare och ungdomar inte får möjligheter att köpa sin bostad och att förfarande också bidrar i att stoppa integrationen.

Vi vill inte bidra till att det kommer ännu mer spekulation i bostadspolitiken. Nu sjunker bostäderna i kostnaderna eller rättare sagt hamnar priserna närmare den verklighet som borde råda. En bra bostad till rimliga kostnader är viktig i en kommun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.