Företagsbesök, miljöregler och skatten

Idag gör vi vårt traditionella företagsbesök med näringslivs- och planeringsutskottet och idag ägnar vi förmiddagen till åt att besöka Skogaholms stora bageri som lokaliserades hit för ett par år sedan. Då tillhörde man jordbrukskooperationens företagssfär.

* Miljöregler som ger sämre miljö.
I går var vi med vår fullmäktigegrupp på SCA Packaging Obbola AB som producerar oblekt linjer. Ägarbolaget som är SCA har gjort kraftiga investeringar bland annat i en ny sodapanna, en totalinvestering på knappt en miljard. Den här typen av fabriker är oerhört elintensiva och behöver energi till rimliga priser och det måste vi se till för annars riskerar industrier som bidrar till välfärden att slås ut.

Däremot visas det sig att varje gång man besöker den här typen av företag så är det mycket märkliga beslut i miljöfrågor. De har tvingats införa biologisk rening som gett 10 dubbelt högre utsläpp av kväve och fosfor är något som ter sig mycket märkligt ur miljösynpunkt.

Andra beslut är hanteringen av de fiberrester som trots allt finns kvar som inte får eldas på plats och användas i processen utan ska köras runt med en olja som vi sagt att vi ska försöka minska beroendet av. Man blir förvånad över vilka slutsatser samhället ställer i en del miljöfrågor som ger sämre miljö och det är väl som vanligt stuprören som är problemet och att teknikutvecklingen går snabbare än tekniken med att ställa miljökrav.

* Naturskyddsföreningen
Den har nu överklagat dragningen av norra länken genom gamla regementsområdets övningsområde. Jag har sagt det tidigare och även från kommunen sida har det sagt att det är fel att andra än sakägare får överklaga. Vi vet att enda chansen för Umeå centrum att klara luftkvalitetsnormen i centrum är att trafiken flyttas ut från stadskärnan.

Man kan nästan dra slutsatsen att naturskyddsföreningen tycker det är bättre att hälsoriskerna för Umeåborna får överskrida de värden som är satta och att vi inte ska få en bättre luft. Erfarenheterna från Botniabanan där jag också tror att naturskyddsföreningen överklagade har gjort att många tusentals ton föroreningar släppts ut i naturen. De skyddar inte naturen med sitt agerande i fråga efter fråga utan får nog läggas till särintressena i ett annat stuprör.

* Skatten i Umeå
Allianspartierna fortsätter att försöka dupera Umeåborna att det finns ett utrymme för skattesänkningar i kommunen genom att skriva insändare. De gör det med hänvisning till det ekonomiska resultat vi får för 2008. Men tänk om de faktiskt skulle gå in på ekonomikontoret och se hur de nya ekonomiska prognoserna för skatteintäkterna slår.

Och tänk om de satte sig in i hur regeringens politik slår på kommunerna där bland annat moderate ordföranden i Sveriges kommuner och landsting, Anders Knape, vill att kommunerna ska få ett paket med stöd för att klara ekonomin. Arbetslösheten stiger kraftigt och är över 200 000, drygt 30 000 fler än föregående år, och ännu har inte regeringens politik gett full effekt i arbetslöshetsstatistiken.

* Märklig demokratisyn
Idag var det åter en märklig anonym insändare i VK som tycker att jag som politiker och berörd av en byggnation på Brogatan som lyfter hela kvarteret inte ska få yttra mig under ett samråd. Bara för att man är kommunalråd försvinner inte de demokratiska rättigheterna jag har som sakägare. Det här är rena buskispropagandan från några få .

Att bygga på kv. slöjdaren lyfter miljön i hela stadsdelen och gatumiljön blir bättre med ett hus än en karport. Jag är helt övertygad om att det blir flera gånger bättre för alla i närområdet. De som inte ser detta motarbetar det av helt andra orsaker.

3 kommentarer

  1. Turning Tower

    Ur demokratisk synpunkt har du ju rätt att yttra dig i planfrågan är väl klart.
    MEN… Det är ju dina partikollegor som skall fatta det slutliga beslutet. Med din roll som ”partiledare” kan jag slå vad om att de inte vågar gå emot dina synpunkter i frågan!! Det har de aldrig tidigar gjort, för de är rädd för den s.k. ”partipiskan” skall vina och att deras lojalitet skall ifrågasättas!

    Så i detta fall skall frågan om din personliga etik vägas in i vågskålen Demokrati – Etik.

  2. Per-Ola Asplund

    Du vill väl se demokratin på de villkor Du själv föranstaltar. Att Du, som förtroendevald ställer upp som sakägare för Din hyresvärd är både komiskt, klandervärt och i mitt tycke omdömeslöst. Du tror väl inte att allt ”vett” utgår från en skalle! Alla remissinstanser har ställt sig negativa. Att carporten förfular området är ju helt klart, men då kunde Ni tagit beslut om att lägga garageplatserna under jord, och byggt en tvåvåningsbyggnad med fasad mot gatan då tomten exploaterades. Per-Ola Asplund

  3. Ullabaritt Olsson

    Du är väl inte direkt någon sakägare men har rätt att yttra dig såväl som vi andra boende i området. Däremot har du i ditt yttrande skrivit under som Lennart Holmlund, K:s ordf. och kommunalråd vilket ger en helt annan dignitet åt ditt yttrande än som privatperson.
    F.ö .är det förmodligen kv. Plåtslagaren du avser när du skriver kv. Slöjdaren. Vad som lyfter miljön har vi delade meningar om däremot är buskis för mig något helt annat än olika uppfattningar i ett känsligt byggärende. Den anonyme skribenten kände tydligen inte till att den senaste föreslagna hushöjden är 8 vån och inte 7.
    Ullabritt Olsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.