Olika förutsättningar inte rimligt

I går var det en dj-kla dag för att vara riktigt ärlig med anledning av de stora varslen som lades på Volvo lastvagnar här i Umeå. Jag ska inte upprepa allt som sades igår då det är beskrivet i gårdagens blogg, men en grundutgångspunkt är att det måste vara samma förutsättningar här som i flera andra Europeiska länder.

Villkoren för att bedriva produktionen måste vara likvärdiga utifrån vilka samhällsinsatser som medges vilket det dock inte är och där man i andra länder kan ha andra arbetstidsupplägg. Risken med detta är att företag flyttar ut.

I flera Europeiska länder har systemen kommit till för att det är dyrare att göra sig av med folk i dessa länder men om det är lättare att bli av med folk i Sverige så sker neddragningarna här.

Regeringen måste se till att man stöder utbildning i företagen till samma summa som kostnaderna för arbetslösheten ger, det kostar inget och är viktigt för att behålla kompetensen och utveckla den i företaget. Och jämställdheten utarmas också när man inte gör något.

Det finns inga spår av en fungerande arbetsmarknadspolitik eller en näringspolitik för den delen och visst måste man börja fundera över om det var rätt att sänka skatterna för de som redan har jobb och för dem som har det bäst ställt. Dessa pengar hade varit bra att ha för att komma med åtgärder i dagens läge.

Västerbotten är hårdast drabbat när det gäller varsel, trots att vi har en näringsminister från länet. Och man blir bekymrad över att Edvinssons (c) enda kommentar är att det kommer att bli bättre sen. Jag vet inte för vilka han menar då och samtidigt säger Littorin (m) att vi får ett skitår men orsaken till det beror på att det bedrivs en skitpolitik.

Som ni förstår blev det mycket telefon i går med representanter från fack lokalt och även från Göteborg, samt mycket media och även med ansvariga centralt i vårt parti.

* Företagsbesök
I går besökte vi Skogaholmsbageriet här i Umeå som fått nya ägare i form av Fazer. Superlativen över bageriet är många och det är bra tester. Bäst i Europa, störst, felfriast, inga konserveringsmedel vilket berodde på god renligt, mindre transporter totalt och mindre miljöpåverkan sedan det byggdes nytt i Umeå och lades ner på flera andra platser. Vi är stolta över bageriet men tycker de borta skryta lite mer då de lyckats så bra.

* Offentlighet och allmän handling
Att en telefon skulle vara offentlig handling är otänkbart. Personer ute i samhället som vill ha kontakt med oss politiker ska alltid kunna nå oss och få sina frågor belysta samt få svar på sina frågor. Sms är en del i telefonen och det är faktiskt det billigaste sättet att nås men också att nå andra, t.ex. om man är utomlands och det finns ingen möjlighet att lagra och spara, eller att föras över till diariet.

En kommentar

  1. Staffan Karlsson

    Så du har kommit fram till att om Volvos försäljning rasar så kommer det varsel? Lysande, Lennart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.