Skitpolitik ger skitår

I morse diskuterade jag de olika synsätten som finns i många andra länder som gör att det är lönsammare att lägga jobb, t.ex. i Belgien då de har ett system som en del kallar permitteringslön. Det går ut på att staten ger bidrag när det kan bli problem i sysselsättningen.

Littorin var direkt avvisande till detta och sa att det inte är något som kan komma ifråga, men då vet vi vet att jobben flyttar ut. I Belgien har man också när man ger stödet ställt större krav på företagen och det blir mycket dyrare att säga upp och då kan staten gå in. Många jobb inom bilindustrin har lokaliserats dit.

Statssekreteraren Hägglund på näringsdepartementet tycker att det är något som går att titta på men Reinfeldt har i DN avvisat detta och tycker att företagen ska ta större ansvar och man borde kräva detta av Volvo. Så kan man tycka men han och andra har bara lyssnat på Svenskt Näringsliv som vill urholka Lagen om anställningsskydd så mycket som det går, bland annat när det gäller turordningar.

Om Reinfeldt verkligen vill lagstifta om företagens skyldigheter mot de anställda (som liknar andra länder) då kan han också ta detta med permitteringslön. Men jag tror inte alls han är intresserad av det utan snarare av att jobben ska flytta.

Men man kan fråga sig varför flera av Norrlandskommunerna fördes ut ur stödområdet med sittande regering, detta medan andra länder gör tvärt om. Förslaget skulle kunna vara en del i ett system för Västerbotten som har drabbats hårdast i landet då man har en så stor del av industrin som är exportföretag. Företag som betyder mycket för folkhushållet.

Det skulle också vara intressant om vi fick se en näringspolitik och en regionalpolitik där hela Sverige har en roll och inte som det är nu när all politik går ut på att utlokalisera till andra länder och till Stockholmsområdet.

Sen till Littorins uttalande om att det är bara att flytta. Det är en bekräftelse på att regeringen inte vill ha kvar jobben i Norrland. Han verkar heller inte se hur det kan slå mot de enskilda människorna här uppe. Det är billigare för samhället med en regionalpolitik än att inleda en framtvingad flyttpolitik.

2 kommentarer

  1. Andreas Johansson

    Det är ingen bra lösning att staten skall gå in med kapital för att företag skall behålla anställda. Det kostar stora summor och innebär att företagen och samhälle inte anpassar sig och utvecklas för framtida framgångar. Svensk industri har klarat sig bra historiskt just på grund av sin anpassningsförmåga. Varför ska vi sluta med det och göra dem bidragsberoende? Belgien är ett mycket dåligt exempel. Landet har ett gigantiskt budgetunderskott, har levt ett år utan regering samt hotas av total nedläggning efter splittringen mellan två folkgrupper. Belgien är således det västeuropeiska land som har de dystraste framtidsutsikterna. Det är inget föredömme som vi ska ta efter! Jag är glad att jag inte går in i krisen som belgare!

  2. Bittan

    Du anser att staten ska ge bidrag till permitteringslön. Är inte a-kassan en del av sådant. En a-kassa som arbetstagare delvis själv betalat in och skapats genom arbetsgivaravgiter. Vars finns dessa pengar som dragits in
    genom 60års sossestyre. I landsorganisationen LO ? eller är de förbrukade ? Vad jag vill ha sagt, är att bidrag förutsätter att det finns pengar. Hoppas att vi är överens om det. Varifrån tänker du ta pengarna ? Som jag ser det finns tre alternativ. 1) mycket kraftigt höjda skatter, då färre arbetar. 2) ökade utlandslån, lån som då obligationsbubblan brister, kommer att resultera i höga räntor för dessa lån, som på sikt ger alltför stora budgetunderskott á la
    USA. 3) sätta igång sedelpressarna….som också medför inflation och därmed höga räntor. Jag tror att de flesta väljare tänker längre än med kortsiktiga populistiska uttalanden.
    Vad har ni själva gjort i 60 år för att samla i ladorna…då ”höet” måste bärgas ?
    Du angriper också svenskt näringliv, som du säger vill urholka
    anställningsskyddet. Men snälla, du talar med kluven tunga, då ditt parti sagt ja till EU och ej reserverade er emot Lissabonfördraget, som bl.a påverkar/angriper arbetsrätten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.