Regionbildning, kollektivtrafik och luftkvalitet

Ska inte ägna mer tid åt regeringens misslyckade sysselsättningspolitik utan kommer istället in på frågan om att en majoritet i regeringen får finna sig i moderaternas ställningstagande i regionfrågan angående en framtida regionbildning.

* Kollektivtrafik
Idag har vi haft samråd när det gäller kollektivtrafiken i Västerbotten och det är länstrafiken som är trafikhuvudman. I framtiden behövs det bättre samordning mellan länen och det visar sig inte minst när det gäller den framtida järnvägstrafiken. Jag förstår dock inte hur man ska kunna dela upp trafiken på ett bra sätt där Sundsvall, Ånge och Jämtland står utanför Region Norrland. Bara trafikfrågorna måste vara skäl nog till att ha en huvudman, nämligen en regionkommun bestående av de fyra nordliga länen.

* Luftkvaliteten i centrala Umeå
Vi har av regeringen blivit ålagda att komma med förslag för att få en bättre luft i centrala delen av Umeå och där ett nytt vägsystem ska ingå. Då kan vi också inrätta en miljöson. Vi måste dessutom fundera över hur vi hanterar de fastighetsägare i de centrala delarna som fortfarande eldar med olja. Oljan måste vi få bort och inte minst som värmekälla.

* Rotavdrag
Det har regeringen infört för privatpersoner men inte för företag och andra organisationer. Jag blev mycket förvånad då jag hörde Maud Olofsson säga i dagens interpellationsdebatt att man måste titta till vilka pengar som man har. Men detta belastar inte utgiftskontot utan det blir bara mindre intäkter om byggandet ändå skulle ha genomförts. Däremot blir det mer intäkter i form av skatter och moms och mindre utgifter i form av arbetslöshetsunderstöd.

* Sprätthöns
Idag har det kommit fram att frigående höns oftare är sjuka och har mycket högre dödlighet än burhöns, detta enligt veterinärmedicinska anstalten. De dör oftare för att man har mer bakterieinfektioner, mera parasiter, samt att de dör efter hackning och kannibalism. Då kan man undra om det verkligen är bättre ägg med frigående höns då djuren far så illa?

En kommentar

  1. Christoffer Gustavsson

    ”Då kan man undra om det verkligen är bättre ägg med frigående höns då djuren far så illa?”

    Med tanke på definitionen av frigående höns så är det nog inte konstigt om djuren far illa. För att en höna ska få kallas ”frigående” så får det inte finnas mer än 9 höns per kvadratmeter. Med andra ord är en höna frigående om hon bor inom ett område som är ungefär lika stor som din datorskärm.

    Sprätthöns som du nämner först har dock lite större yta att röra sig på. Eller ja, max 7 hönor per kvadratmeter.

    Så förmodligen är det inte bättre med ägg från frigående höns eller sprätthöns. Men om hönorna verkligen hade ett utrymme att röra sig på så hade de förmodligen inte haft alla problem du nämner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.