Varsel täta som hagelskurar

Varslen och uppsägningarna duggar tätt i vårt län och vi är det län som drabbats hårdast av alla. Sveriges näringsminister kommer från länet men än hur man letar så finner man inga beslut som på något sätt skulle ha kunnat bidra till att hålla varslen nere.

Snarare har det varit att vi som har en stor del basindustri, en industri som lever på export, har drabbats hårdare. Skattesänkningarna som har genomförts har nu inneburit att det nu finns för lite pengar till åtgärder. I går hade vi medlemsråd inom Kommuninvest och när det gäller pengar så kommer det att ta tid att få ordning på finanskrisen.

Sveriges företag och företagare är också mer pessimistiska. De tror på sämre tider och har en mer dyster syn på framtiden än många andra i resten ut av världen. En stor studie visar också på att man tror att det kommer mer nedskärningar. 41 % tror att man måste minska personalen och det är en ökning med 30 % gentemot fjolåret.

Det här betyder i klartext att man saknar förtroende för den politik som regeringen för och jag tror inte att folk har så många jobb att flytta till som Littorin tror. Han säger att det är bara att flytta. Men vart ska man flytta och vem ska då betala huset eller bostadsrätten som man köpt? Då kommer många konkurser liknande primelånen i USA då folk inte kan betala sina lån.

Högerregeringens politik medför också att klyftorna i samhället ökar, fast det är ju i och för sig en del av högerpolitiken så det är kanske inte så märkligt. Det kanske är därför som Svenskt Näringsliv inte heller ser lika mörkt på framtiden då de sedan långt tillbaka är skattehatare.

Volvo har gått med stora vinster en längre tid och Reinfeldt har sagt att de får ta ur dessa för att klara krisen och ge utbildningar i företaget. Nu finns ju inte dessa pengar då de använts till aktieutdelningar som ibland var nog så stora som vinsterna. Självklart kan man fundera över om det är rätt väg att gå då t.ex. Scania haft en annan strategi och inte säger upp sin personal utan utbildar.

Sen kan man fråga sig om aktieutdelningar men varför ska man äga aktier om man inte får någon avkastning eller utdelning som det heter? Att enbart ha tillit till en värdestegring har inte heller varit så lyckat och just nu har vi sett att det totala börsvärdet nästan har halveras. Och när ska de som köpt för dyra pengar få tillbaka sina insatta? Nog bör man vara försiktig när man säger nej till utdelning, det får man varje år på obligationer och bankkonton.

Jag är bara orolig för att man inte har pengar så man kan fullfölja de redan pågående investeringarna som görs här i Umeå, kanske beroende på pengabrist. Jag är också orolig för att kanske inte heller finns pengar för att utbilda personalen och där borde staten gå in och stötta utbildning istället för att betala ut arbetslöshetsersättning.

* Ishockey
Björklöven betedde sig som jag förväntade mig i går med varierande vilja och dåligt spel samt med några riktiga sk indianare kom förlusten hemma. Kanske har de i bakhuvudet att Almtuna inte är något riktigt lag. Jag har svårt att se att det blir vinst mot Leksand om en vecka och det är nog snart dags att glömma bort drömmar om kvalspel. Laget räcker helt enkelt inte till och det är min analys numera. Kanske var känslan för laget för högt ställda inför denna säsong.

En kommentar

  1. Andreas Johansson

    Varför ska man ha aktier om man inte får någon utdelning, frågar Holmlund och tar ekonomiämnet till nya höjder! Kanske skulle en basal grundkurs i finansiering genomgås innan du ger dig in med åsikter om finansmarknaden? Kanske finns det något kunskapslyft som kan göra en insats för kommunalrådet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.