Regeringens flumskola. Det alstras spänning i energipolitiken

Regeringens flumskola

Det är inte ofta jag håller med Svenskt Näringsliv till 100 % och när jag gör det så ska jag självklart tala om detta. I den framtida gymnasieskolans yrkesprogram ska inte elever behöva ha godkänt i matematik enligt regeringens förslag och det har Svensk Näringsliv kritiserat och där håller jag självklart med.

Matte är ju ett ämne som alla behöver och inte minst i många yrken där det görs beräkningar. I många yrken utan akademisk examen behövs matte nog så väl som där akademisk examen är ett krav. Det här visar bara på att regeringen inte förstår hur det ser ut ute i arbetslivet och vilka krav som ställs.

Det alstras spänning i energipolitiken

Vi behöver elenergi i framtiden och förmodligen mer då även bilar kommer att drivas med el. Då är det oerhört viktigt att den elen framställs på ett sånt sätt att det inte ger belastning med växthusgaser.

Hus som byggs med extremet låg energiförbrukning då är inte fjärrvärme kanske den optimala värmekällan och blir för dyr.

Inom politiken sker också stora förändringar och KD har svängt och centern kanske också är på väg att svänga i kärnkraftsfrågan. Det var ju synd att det skulle ta så lång tid men i alla fall.

Det går inte att hatta hit och dit med energifrågorna utan som jag sagt tidigare skulle det behövas en stor blocköverskridande överenskommelse så vår industri vet vilka regler som kommer att gälla över tiden. Det gäller faktiskt jobben i vår basindustri och det är det som genererar vår välfärd.

4 kommentarer

  1. Vore det inte kul?

    Lennart, om du vill så kan du få göra ett nationellt prov i matte på min skola. Vi kan köra tillämpliga delar i svenska och engelska också.
    Visst skulle det vara intressant att testa?
    Ge en kommentar så kontaktar jag dig!

  2. Mikael S

    Nu råkar det vara så att många inte tycker matte eller några teoretiska ämnen är intressant Lennart!

    Eller helt enkelt inte klarar av dessa!

    De som är praktiskt lagda ska inte de få hålla på med det som de är duktiga på?

    Ska inte du som ”SOSSE” se till alla individer?

  3. Andreas Johansson

    En förutsättning för en vettig energipolitik är mycket riktigt en blocköverskridande uppgörelse för framtiden. Men då måste du först förmå din partiledare att göra upp med de borgerliga i denna fråga istället för med V + MP. Detta rödgröna samarbete kan bli oerhört kostsamt för svensk industri och arbetsmarknad.

  4. Patrik L

    Som vanligt så kommenterar du som det passar dig bäst. Ni som vill veta mer exakt vad förslaget innebär kan titta på denna länk;

    http://www.regeringen.se/sb/d/10408/a/116584

    Där framgår tydligt att kraven ökas samtidigt som man ska få extra stöd i det ämne, ex matte, som man inte hade godkänt i från högstadiet.

    Och angående en annan kommentar här så tycker jag att det vore kul med ett nationellt prov mellan Lennart Holmlund och Anders Ågren. Anders och Lennart brukar ju ställa upp på lite jippon som ex ECO driving. Det här kan ju vara ett slag för skolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.