Studiebesök Helsingfors/Finland

Igår landade vi i Helsingfors för att träffa dem som har varit involverad i de flesta evenemangsarenorna, de finländska med Hartwall i spetsen som vi ska titta på idag, många i Ryssland, den stora fina i Hamburg och nu senast i Malmö. Det jobbar med intressanta koncept inte tu tal om det och visst skulle Umeå må bra av en riktig arena.

De flesta av dessa används mer till andra arrangemang än ishockey, även om dimensioneringen är just för det. Intressant är också att de flesta är byggda på kommersiella villkor och av näringslivet. Hur vi ska få till stånd detta i Umeå finns att fundera över. I Finland jobbar man bland annat med club seats som inte är vanligt i Sverige, varför är dock svårt att förstå. I vilket fall som helst är det högintressant hur de byggs, vilka funktioner som finns för att snabbt kunna ändras, och hur de finansieras.

I Helsingfors byggs det dessutom en inomhushall för skidåkning på kommersiella villkor. Man lyckas få ihop ett skidspår som blir 1,3 km långt som även har backar då det byggs i två våningar. Spännande idéer som är ett privat initiativ från början till slut. Man funderar över hur den svenska företagsverksamheten fungerar då den här typen av anläggning inte har varit aktuell i Sverige. Den bedöms kunna finansieras med ett pris på 10 euro för två timmars åkning. Hallen ska också innehålla andra aktiviteter med snö.

Man måste ge Finland eloge som har dessa modiga entreprenörer och nytänkare inom besöksnäringen då den här typen av anläggningar skapar besök. Däremot när man sätter sig på SAS planet från Arlanda så förvånas man över den usla respekten för hur stort handbagage man får ha. Igår var det mycket illa och det var svårt att få plats med kläderna. Ska SAS kunna vara kvar bör de följa de regler man satt upp för handbagage då det ser illa ut resenärssynpunkt när man sitter i ett lastutrymme.

När man reser har man också med sig sin dator. Då ser man hur olika Telia hunnit bygga ut 3G nätet som är viktigt när man ska koppla upp sig mot mobilt bredband. Intressant är att i centrala Umeå så fungerar det utmärkt liksom i centrala Helsingfors med däremot finns inte det snabba supernätet i centrala Stockholm på Hornsgatan.

2 kommentarer

  1. Krister Larsson

    Du är ju i Finland nu, ett land som bygger ut kärnkraften och som du tidigare varit anhängare till. Nu har ju alliansen i Sverige upphävt det förbud mot utbyggnad som tidigare har gällt vilket måste glädja dig oerhört?

    Fackförbunden Pappers och Metall har krävt detta länge och nu äntligen händer det. Du som är en anhängare av utbyggd kärnkraft men inte har vare sig Sahlin, Ohly eller Eriksson med dig, får vi höra ett beröm till regeringen? Eller blir det som med ringleden runt Umeå att lovorden inte kan uttalas till en alliansregering?

  2. Andreas Johansson

    Ja, det vore intressant att höra vad Holmlund anser om den rödgröna energipolitiken! När det gäller privat finansiering och stöd till arenor så är det mycket som är svårt i Sverige. Jag som företagare får inte bjuda personal och kunder på ishockey hur som helst. Skattelagstiftningen sätter stopp för den typen av verksamhet eftersom individerna skall beskattas för dessa ”förmåner”. Där har du en hel del att ta tag i!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.