Snöoväder, badhus och energiöverenskommelse

I helgen har vi varit mer eller mindre insnöade. 15 grader kallt med blåst och snöfall. Trots detta så blev veden hemkörd som tänkt och det har kommit ganska mycket snö, nästan så att det liknar gammeldags vintrar.

* Nytt badhus
Vi har nu fått en bild om hur mycket ett framtida bad kommer att kosta. Jag tillhör inte dem som är förvånad över att det är dyrare än över de drygt 10 miljoner som är dagens prislapp. Vi visste redan innan att det är betydligt dyrare med en 50meters bassäng än med en 25meters. De prislappar vi hade sade 3 till 5 miljoner mer. Sedan har det kommit till ett område med hoppmöjligheter, ett hopptorn. Dagens bad med den standard den har och ett bad som är helt slut kostar alltså mer än 10 miljoner.

* Energiöverenskommelsen
Det är svårt att överblicka vad den egentligen innehåller och om den ger några vägledningar för den elintensiva industrin. Likaså om det kommer att investeras i förnyelsebar energi. Visserligen tas förbudet mot att ersätta de 10 reaktorer som finns bort men om/hur/när man kan få ersätta dem kan i alla fall inte jag utröna. Det ska avgöras långt in i framtiden.

Jag kan heller inte se om det kommer att garanteras el till den elintensiva industrin till priser som gör att industrin kan fatta beslut om investeringar. Kan inte heller se om den är tillräcklig för att garantera jobb och välfärd. Det hade varit bättre med en bred politisk lösning då centern inte går att lita på i energifrågan. Vi såg ju hur fort man gick ifrån den överenskommelse som fanns sedan tidigare med socialdemokraterna men möjligen är detta en ingång till ett tvåpartisystem vilket vore mycket olyckligt.

* Svenska spel
Går spelutredningens förslag igenom där handeln tvingas sluta med att sälja spel så kommer många butiker att måste lägga ner. Men det är kanske ett led i regeringens politik för regionalpolitiken? Som vanligt skyller man allt på EU istället för att göra något.

2 kommentarer

  1. Krister Larsson

    Här jublar fackföreningsrörelsen inom den elintensiva industrin tillsammans med företagarna inom samma område. Du har också efterlyst precis det regeringen nu beslutat. Men självklart kan du inte berömma regeringen.

    Två av de mest frekventa saker dina bloggar handlat om de senaste åren är: Kärnkraften och ringleden runt Umeå. Nu har regeringen på två år infriat det som sossarna inte kunde presentera på 12 år. (Mycket tack vare mp) Hur känns det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.