Krisen i världsekonomin och i Sverige

Vi är många som är fundersamma på den lättja och brist på ansvar samt kontroll som är den största orsaken till att vi hamnat i en kris för hela världsekonomin.

USA och hur det har hanterats där, samt finansvalparna på Wall Street bär självklart huvudansvaret. Det har varit precis som man suttit och spelat monopol där man via en förlust bara rycker på axlarna.

I USA har man inte heller haft kunskap om att allt måste betalas, inte minst krigen och allt som är offentligt måste betalas med skatt. Där har man sänkt och sänkt skatterna men aldrig tänkt att utgifterna måste betalas.

Att man inte i en marknadsekonomi kan räkna plus och minus, samt veta att utgifterna inte kan vara högre än inkomsterna över tiden är märkligt. Nu vädjar Obama om stöd för sitt paket 6759 miljarder kronor för att få fart på jobben då man i USA förlorat 1,8 miljarder jobb de senaste tre månaderna.

* Krisen i Sverige
I Sverige går det inte att se vilka åtgärder regeringen vidtagit för att få fart på tappen av jobben. Det är väl främst det som är viktigast så att vi inte kommer att få en massarbetslöshet.

En bra medicin är att se till att offentligsektor inte tvingas till nedskärningar nu när skatteintäkterna minskar, men också när andra pålagor på kommunerna kommer på grund av regeringens politik när det gäller a-kassa och sjukförsäkring, samt att en frysning av statsbidragen skett.

Hur man dessutom tillsammans med andra regeringar i Europa och världen skapar tilltro till det finansiella systemen verkar ha hamnat i en återvändsgränd där alla lurpassar på varandra.

* Frihandel
I samband med krisen finns allvarliga tendenser till att protektionismen ökar. Som vanligt verkar Frankrike gå i spetsen då det gäller deras syn på bilindustrin och deras underleverantörsdelar, ja egentligen hela kedjan.

Jag tillhör dem som tror på frihandeln, men det får inte ske via rovdrift på svaga och utsatta, men skulle handeln bromsas upp och det snäva egenintresset ta över med minskad frihandel då kommer världen att gå in i en svacka som vi inte ens i vår vildaste fantasi kan föreställa oss om hur det slutar.

Frihandel är viktigt, inte bara för Sverige, utan hela världen.

En kommentar

  1. Andreas Johansson

    Man kan knappst skylla på Wall Street! Vi har alla ett ansvar över en kultur där man lånar alltför lättvinnligt. Bankerna har ansvar, men också de enskilda individer som inte kan betala sina lån. Om folk bara skötte sina åtaganden så skulle vi inte ha något problem. Självklart kommer det amerikanska budgetunderskottet att skapa framtida problem. Nu löser Obama och Fed krisen med extremt låga räntor och en utökad statsskuld. Borde vi inte precis ha lärt oss att detta ställer till problem? På samma sätt är jag orolig för Holmlunds resonemang. Han vill lösa krisen genom att regeringen skall öka budgetunderskottet på samma vansinniga sätt som Obama gör. Är det vettigt? Obama hyllas på ett löjligt sätt. Nu börjar hans protektionistiska hållning, som är minst lika illa som den franska, visa sitt sanna jag. Vad har hänt med Mona Sahlin och hennes onyanserade hyllningar av denna man som vill lösa problem med ökat underskott och protektionism?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.