Nya centern

För några dagar sedan gick Börje Hörnlund till ett frontalangrepp på Reinfeldt och Maud Olofsson i en artikel i Dagens Nyheter. Och i min blogg i fredags finns en länk till den artikeln. Men visst är det fler än Börje Hörnlund som har sett skillnaden. Såg även att Edward Riedel, moderat i landstinget, var ute och försvarade Maud.

Jag har genom åren haft en hel del att göra med centerpartister, både i kommunen och i länet, och även lärt känna flera i andra kommuner. Det är numera dock svårt att känna igen dem.

Borta är alla de gamla centerpartisterna som värnade om de små och om landsbygden. Helt borta är folkrörelsepartiet centern.

De nya som kommit och inte minst de yngre kvinnorna som har förtroendeplatser i partiet känns inte igen som centerpartister. De har en helt annan stil och framför allt en helt annan politik.

De nya centerpartisterna står för en nyliberal politik, i många fall långt länge högre ut än moderaterna. Det enda man känner igen är namnet. De nya centerpartistera har gjort en större omsvängning än vad moderaterna har gjort. Svängningen i kärnkraftsfrågan är bara en av flera frågor.

Jag undrar hur många av de traditionella, de som står för den gamla centerpolitiken, känner sig idag och som inte längre känner igen sitt centerparti.

5 kommentarer

  1. Johan Kling

    Holmlund skriver: ”De nya som kommit och inte minst de yngre kvinnorna som har förtroendeplatser i partiet känns inte igen som centerpartister. De har en helt annan stil och framför allt en helt annan politik.”

    Det är tråkigt att Holmlund inte vill se framtiden. Man kan antingen gilla att det kommer unga aktiva kvinnliga politiker som gör ett bra jobb, de ifrågasätter, motionerar och interpelerar utifrån den ideologi Centerpartiet alltid haft. En federalistiskt, grönt och socialliberal ideologi. Eller så kan man som Holmlund sätta skygglapparna på, stoppa huvudet i sanden och skrika att allt var bättre förr. Samhället förändras, vi måste hitta nya och bättre lösningar på problemen. Centerpartiet och våra förtroendevalda försöker. Men nu styr Holmlund Umeå och säger allt som oftast nej till nya och frammåtsyftande förslag.

    Jag tycker du ska be de unga Centerpartistiska kvinnorna om ursäkt. De gör ett bra jobb, försvarar Centerpartiets ideologi. Men tack och lov är Holmlund snart pensionmässig, då kanske han slutar komma med elaka och helt omotiverade knivstick i ryggen på gröna socialliberaler som vill göra vardagen bättre för dig och mig! Det du gör osar härskarteckniker lång väg!

  2. ivar brännström

    Hur vore det om du Lennart,engagerade dig i sveaskogs höjningar av jaktarrenden dom följer samma linje i arvoden som volvocheferna dom ska ha samma utdelning fast varan är slut.Älgen i våra skogar är slut inom en 5-10 årsperiod var ska då dom plånbokstjocka jaga hittills har jakten varit en folkets jakt så blir inte fallet med sveaskogs policy i denna fråga. min fråga till dig är tycker du att vi vi vanliga löntagare ochpensionärer i forts.ska kunna ha råd med jakt,eller ska endast ett fåtal av innivånarna i det här landet kunna göra det.MVH.Ivar Brännström.Med.- avd.37 och jägare i Öre-Långsele

  3. Maria kristoffersson

    Att vara kvinna, centerpartist och 47 år (trots snart 50, anses som ung i politiken), gör att jag är en av de som förändrar, driver på och utvecklar partiet. Jag känner inte igen mig i din beskrivning då vi kvinnor inom C har en framträdande roll i vårt parti och har stora möjligheter att påverka politiken vilket naturligtvis frammanar en viss rädsla hos främst de äldre männen. Det är även så i vårt parti liksom i ditt att det finns äldre bittra personer som har svårt att acceptera unga, duktiga och drivande personer. Än mer hotfullt är det om man är äldre man och de som driver på är unga kvinnor. Drivet kommer underifrån och de frågor som lyfts kommer inte uppifrån utan är folkrörelsegrundande. Centerpartiet är kanske det parti som bäst tagit tillvara de unga kvinnorna!!

  4. Andreas Johansson

    Det är en himla tur att Maud har ändrat partiets inriktning. Olof Johnasson var bakåtsträvande och lika konservativ som en socialdemokrat. Maud har utvecklat partiet på ett mycket positivt sätt. Sedan kanske du som S-politiker borde ägna tid åt de interna problemen istället för att lägga ned tid och engagemang på Centern. Eller?

  5. Annie Johansson

    Man blir ju lite mörkrädd när en äldre manlig politiker på god väg mot pension uttalar sig så om kvinnliga politiker. Det är i och för sig inget ovanligt för att komma från en manlig sosse som brukar hålla sig till den sortens härskartekniker. Men det förvånar mig att man till och med, svartpåvitt befäster den syn på kvinnor i politiken som är vanligt förekommande i just (S) och för män i den övre medlåldern.

    Jag är stolt över den utveckling Centerpartiet tagit de sista tio åren, man har gått från ett dimmigt nja-parti till ett tydligt värderingsstyrt ja-parti. Det är förmodligen jobbigt för (S) att man nu måste liera sig med kommunister och miljöpartister för att nå majoritet i riksdagsval men skyll inte er förvirring i den ideologiska debatten på Centerpartiet, och på de unga, aktiv kvinnor som nu finns.

    Må du inte behandla unga kvinnor i ditt egna parti på samma föraktfulla sätt utan att du ser vikten av en mångfald och en jämställd politik, som i alla fall Centerpartiet har som ledstjärna.

    Annie Johansson(C)
    Riksdagsledamot och yngst i RD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.