Umeås stadsutveckling

Har följt debatten om vad som sker i Umeå så här lite på distans och ska därför ge en kommentar.

Allt arbete i Umeå kommun utgår från målet om fortsatt tillväxt. Det råder inga tvivel om att vi politiker och därmed våra tjänstemän strävar efter fortsatt utveckling. Att påstå något annat är direkt felaktigt.

Vi delar inte uppfattningen att ingenting händer. Det pågår processer i alla projekt som omnämns i kritiken. Det finns dock många faktorer som sammantaget bidrar till att tempot i processerna inte alltid blir det förväntade.

Politiker och tjänstemän från Umeå kommun har träffat Balticgruppen och Krister Olsson vid ett flertal tillfällen. Att föra en dialog med kommunen är inte detsamma som att alltid få som man vill.

T.ex. har jag och Anders Ågren tillsammans träffat Krister Olsson vid ett flertal tillfällen om stort som smått i olika projekt. Det finns ingen företagsledare som jag träffat så många gånger, delvis kanske beroende på att vi känner varandra så väl sedan 70-talets början. Det har också skett många träffar med olika representanter från Baltic i planärenden på tjänstemannanivå.

Att sammanväga det allmännas intresse är kommunens ansvar. Och demokrati, planprocesser med mera måste få ta den tid som processen kräver. Bra beslut fattas sällan under tidspress.

Att en aktör tycker att kommunen saknar handlingskraft innebär inte att alla tycker detsamma. Kommunen strävar efter att locka fler aktörer till Umeå. Vi tror att konkurrens gynnar alla. Balticgruppen är en mycket viktig aktör i Umeå. Samtidigt inte den enda. Kommunen för just nu en dialog med Lerstenen och Norrporten i stadsutvecklingsprojektet Nanna Mimer. Processen är ett tydligt exempel på hur bra resultatet kan bli när näringsliv, tjänstemän och politiker, driver en komplicerad process framåt.

Staden mellan broarna är ett gammalt projekt som Baltic tog fram idéskisser till och det förslag som föll alla mest i smaken var Snöhättas förslag med ett bad. För ett bad på kajen fanns sedermera ingen politisk majoritet vilket gjorde att den delen föll, tyvärr. Delvis beroende på att man tog illustrationerna som ett slutligt förslag. Då blev det ett omtag i den processen gällande innehållet. Vid de tillfällena sa Krister till mig att ett centralt läge på badet är viktigt och att nuvarande läge är det näst bästa och den uppfattningen delade jag.

Utvecklingen gällande konstnärligt campus fortskrider med planläggning som tänkt, Strömpilen och Ugglanområdet har vidareutvecklats undan för undan, äldreboendeprojekten har gått i mål så visst går det framåt även om det ibland dyker upp saker som gör att takten förändras.

När det gäller Hamrinsberget fick Uminova fastighetsbolag under den tid kommunen var delägare i bolaget option på att utveckla området för universitetsnära verksamhet då det kändes som om Uminova Scienceparkområdet var lite för begränsat där det ligger idag, men området var inte planlagt och skulle planläggas när idéer om innehållet kommit fram.

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Bra beslut fattas sällan under tidspress, står det i bloggen.
    Helt rikigt!
    Umeås bad/simplanering på Nanna fattades under största tidspress för drygt två år sedan, på en timme med snabbinkallade politiker.
    Och emot vad Badutredningen sagt 2005 och 2006, inte med äventyrsbad och 50:a på Nannakvarteret.
    Resultatet ses nu, osäker och olika ekonomi, inga ritningar klara och inte klart att 50:an blir fullt tävlingsgodkänd.
    Samt långt ifrån universitetet och de prestationscentrum som skapas där, även för simningen, där 50:an hör hemma på IKSU, inte inträngt nere på stan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.